Ένα «Πράσινο Σημείο» που -μεταξύ άλλων θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων, αναμένεται να αποκτήσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Σερρών. Το «Πράσινο Σημείο» θα είναι μια πρότυπη περιβαλλοντική υποδομή που θα κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο έκτασης επτά στρεμμάτων και σε απόσταση 3,5 χλμ από την πόλη των Σερρών.

Εκεί, οι πολίτες θα αποθέτουν στους ανάλογους οργανωμένους και ασφαλείς χώρους ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, όπως ογκώδη υλικά, πράσινα απόβλητα (κλαδιά και κορμούς), ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, χαρτί και χαρτόνι, καθώς και βρώσιμα λίπη και έλαια. Αλλά και μελάνια εκτυπωτή, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, απλούς λαμπτήρες και λαμπτήρες φθορισμού, κεριά, μπαταρίες, βιβλία, CD, ανάμικτες συσκευασίες, ρούχα, υφάσματα και παπούτσια.

Στη συνέχεια και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο Δήμος Σερρών θα προωθεί τα υλικά αυτά για ανακύκλωση ή και για επαναχρησιμοποίηση υλικών (όπως βιβλία, πιάτα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ποδήλατα, παιχνίδια) από τους ίδιους τους δημότες.

Εκπαίδευση

Στο «Πράσινο Σημείο» θα λειτουργεί επίσης αίθουσα εκπαίδευσης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Η χρηματοδότηση του έργου είναι συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκατομμυρίων ευρώ και θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Δήμος Σερρών αποτελεί τον πρώτο από τους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα των «Πράσινων Σημείων» της Περιφέρειας.

Την ένταξη και εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του πρότυπου αυτού περιβαλλοντικού έργου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσαν ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και -μέσω βίντεο- ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

«Η πρωτιά του Δήμου Σερρών δεν είναι τυχαία», τόνισε ο κ. Χρυσάφης και συμπλήρωσε: «είναι αποτέλεσμα μίας συντονισμένης προσπάθειας, μίας πολύ καλής προετοιμασίας για την ωρίμανση της πρότασης, που καταθέσαμε πρώτοι στην πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας κατόπιν της ολοκλήρωσης της οριστικής μελέτης εφαρμογής τον Ιούνιο του 2020. Το “Πράσινο Σημείο” αποτελεί τη ναυαρχίδα του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στον Δήμο Σερρών κι έναν από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου μας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Δήμου».

Πηγή: naftemporiki.gr