Οι περισσότεροι συγγραφείς δε ζουν από το γράψιμο…

1. Τ​ι​ πιστεύεις ότι​ ​χρειάζεται κάποιος για να γίνει συγγραφέας; Είναι αρκετή η έμπνευση; ​

Συγγραφέας είναι αυτός που εκδίδει ένα βιβλίο. Για να δεις λοιπόν τυπωμένο ένα βιβλίο σου χρειάζεσαι έναν εκδοτικό, ίσως έναν επιμελητή και ίσως… κάποια χρήματα.​​ Για το ποιος είναι καλός συγγραφέας θέλει μεγάλη κουβέντα…​​ Εκεί δεν αρκεί η έμπνευση, εκεί πρέπει να έχεις ήθος… ​

2. Τ​ι​ είναι αυτό που κατά τη γνώμη σου ωθεί το κοινό να αγαπήσει ένα βιβλίο; ​

Η διαφήμιση κάνει ένα βιβλίο γνωστό. Οι περισσότεροι αγαπούν το γνωστό! Γνωστός ο συγγραφέας, γνωστό και το βιβλίο! Υπάρχουν υπέροχα βιβλία που επειδή δε διαφημίστηκαν από τους εκδοτικούς οίκους δεν είχαν καλή τύχη! ​​Φυσικά και δεν εννοώ… πως όσα βιβλία είχαν ιδιαίτερη προβολή δεν αξίζουν!​

3. Πιστεύεις ότι ένας συγγραφέας στις μέρες μας μπορεί να ζήσει από το γράψιμο;

Αυτό που λέτε ακούγεται σαν ανέκδοτο. Στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι αυτοί που μπορούν να ζήσουν από το γράψιμο. Και μπράβο τους! Οι περισσότεροι συγγραφείς όχι μόνο δε ζουν από το γράψιμο, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που χρηματοδοτούν την έκδοση των βιβλίων τους. Αναγκαίο το κακό; Δύσκολη η εποχή, πολλοί οι εκδοτικοί οίκοι, πάρα πολλοί οι συγγραφείς, λίγοι οι αναγνώστες.

4. Υπάρχει σκέψη να μεταφερθεί κάποιο από τα βιβλία σου στο θέατρο ή στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση;

Όταν κυκλοφορεί ένα βιβλίο μου, - μυθιστόρημα, νουβέλα ή θεατρικό έργο - το βλέπω στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, χαίρομαι εγώ, χαίρεται λιγάκι και η ματαιοδοξία μου… κάνω μια παρουσίαση στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη, πηγαίνω σε εκθέσεις βιβλίου και μετά το αφήνω. Στο μυαλό μου πάντα έχω αυτό που γράφω και αυτά που θα γράψω το επόμενο διάστημα. Αυτά με κρατούν… Δεν ασχολούμαι με τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Δε ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό! Τα αγαπώ και τα 17 βιβλία μου, αλλά τα αγαπώ από απόσταση! Με ενδιαφέρει το αύριο! Υπάρχουν έτοιμα μυθιστορήματα και θεατρικά έργα μου, τα οποία δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα, στα οποία κατά καιρούς επιστρέφω και τα διορθώνω, υπάρχουν σημειώσεις… για νέα μυθιστορήματα.

5. Τι θα συμβούλευες κάποιον νέο συγγραφέα που δειλά κάνει τα βήματα του σε αυτό τον χώρο;

Δε δίνω συμβουλές. Θα πω τι θα έκανα εγώ. Θα πω αυτό που έκανα εγώ! Θα έγραφα και δε θα με ενδιέφερε η σύγκριση με τους άλλους συγγραφείς, αλλά η σύγκριση με τον εαυτό μου. Απόλυτη λοιπόν η σύγκριση και όχι σχετική! Θα κρατιόμουν μακριά από παρέες και ομάδες, θα διαφύλασσα την ιδεολογία μου, θα ήθελα να περνώ καλά με την γραφή μου και να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος μέσα από αυτήν. Καλά ακούσατε! Καλύτερος άνθρωπος και όχι καλύτερος συγγραφέας! Σας ευχαριστώ!

6. Αυτό το διάστημα γράφετε ένα καινούριο μυθιστόρημα με τον Παναγιώτη Κουντουρά.

Μίλησε μας για τη συνεργασία σας και δώσε μας μία μικρή γεύση από αυτό που θα περιμένουμε. ​Γεύση δε θα σας δώσω. Είναι αρχή ακόμα. Τα πάντα ρει… Με τον Παναγιώτη συνεργαζόμαστε χρόνια. Τον κοιτώ και καταλαβαίνει τι ακριβώς θέλω. Και το αντίστροφο! Στα σημερινά χρόνια μπορούμε άραγε με πολλούς ανθρώπους να έχουμε μια τέτοια συνεργασία;​​ Κι απαντώ: δε μπορούμε!

 

Πηγή: www.karfitsa.gr