Η γυναίκα με τα μαλλιά τα περίτεχνα βαμμένα με κόκκινο άργιλο, τόσο όμορφη, τόσο φίνα, ακολούθησε τον φωτογράφο της Δύσης χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η οικογένειά της έχασε τα ίχνη της. Ο ταπεινός σύζυγος και τα δυο παιδιά της θα την αναζητήσουν από χωριό σε χωριό, και θα την βρουν, μαγική εικόνα σε γιγαντοαφίσες στους τοίχους της Σεβίλλης. Αστραφτερό φωτομοντέλο που όλοι σταματούν για να θαυμάσουν την εικόνα του.
Τα παιδιά αν και προσπαθούν, δεν θα μπορέσουν να την πλησιάσουν. Η μαύρη βασίλισσα της ομορφιάς και της μόδας δεν θα θελήσει να γυρίσει το βλέμμα της στη ζωή που άφησε πίσω στο φτωχό χωριό… Όμως την θεαματική άνοδο, την ακολουθεί ηχηρή πτώση… Τα μαύρα μανεκέν της Αφρικής παύουν να είναι μόδα στις πασαρέλες της Ευρώπης, σειρά παίρνουν τώρα οι αιθέριες Σλάβες… Η βασίλισσα του χθες, σήμερα ξεχασμένη στη μιζέρια…

Με την γνωστή ποιητική της πένα,
η Βένους Κουρί Γκατά μας δίνει μια τραγική
και συγκινητική εικόνα ενός επίπλαστου κόσμου
που καταβροχθίζει ψυχές και συνειδήσεις.

Βένους Κουρί Γκατά

 Η Βένους Κουρί Γκατά γεννήθηκε στον Λίβανο, στο χωριό που γεννήθηκε ο Χαλίλ Γκιμπράν. Ο πατέρας της, χριστιανός θεολόγος εργάστηκε ως μεταφραστής από αραβικά στα γαλλικά και το αντίστροφο. Σ’ αυτόν οφείλει την αγάπη της για τη γαλλική γλώσσα που αργότερα την έφερε στην Γαλλία, όταν παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Γάλλο γιατρό Ζαν Γκατά. Έκανε την εμφάνισή της στη λογοτεχνία το 1966 και μέχρι σήμερα έχει γράψει πολλά επιτυχημένα μυθιστορήματα και μια ποιητική συλλογή με τίτλο Monologue du mort (1987). Έχει κερδίσει πολλά λογοτεχνικά βραβεία, όπως το Prix Supervielle και κέρδισε παγκόσμια φήμη το 1996 με το βιβλίο της Les fiancés du Cape Ténès.

Πηγή: Εκδόσεις Ωκεανός