Ακόμα και μέσα στον επόμενο μήνα ενδέχεται να ανακοινωθεί το πρώτο έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η κρατική δαπάνη θα ξεκινήσει να πραγματοποιείται στις αρχές του 2021. Οι ευρωπαϊκοί πόροι όμως από το ταμείο ανάκαμψης αναμένονται το ερχόμενο καλοκαίρι.

Δεκάδες μεταρρυθμίσεις και μεγάλα έργα εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ηλεκτροκίνηση, τα δίκτυα 5G και η προώθηση και αποπεράτωση οδικών αξόνων.

Αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσιάζοντας την κατανομή των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου (όπως περιγράφεται στο προσχέδιο που απεστάλη  στις Βρυξέλλες) που προβλέπει επιχορηγήσεις της τάξης των 19,4 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 12,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν επιπλέον 12,5 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία “Πράσινη Μετάβαση” θα διατεθούν 6,2 δισ. ευρώ ή το 38% των επιχορηγήσεων. Για την “Ψηφιακή Μετάβαση” προβλέπονται 2,1 δισ. ευρώ ή το 13% των επιχορηγήσεων.

Για απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή θα διατεθούν 4,1 δισ. ευρώ ή το 25% των επιχειρήσεων και για ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας προβλέπονται 4 δισ. ευρώ ή το 24% των επιχορηγήσεων. Στα ποσά αυτά προστίθενται τα 3 δισ. του React EU και του προγράμματος αγροτικής και περιφερικής ανάπτυξης και τα δάνεια ύψους 12,6 δισ. ευρώ.

Το τελικό κείμενο των προτάσεων της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποσταλεί στην Ε.Ε. τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με στόχο να εγκριθεί στο τέλος της Άνοιξης.

Επιλέξιμα θα θεωρούνται έργα που αφορούν στην πράσινη μετάβαση, στη ψηφιακή μετάβαση, στην Έρευνα και Ανάπτυξη, στις Εξαγωγές, στην αύξηση μέσου μεγέθους επιχειρήσεων – Συνεργασίες, Επιχειρηματικά πάρκα και Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI).

Ως επιλέξιμες μπορούν να θεωρηθούν δράσεις όπως η online σύνδεση ταμειακών μηχανών με την Εφορία, χωροταξικά σχέδια παντού, έργα για το Περιβάλλον, μεταρρυθμίσεις σε Εργασία, Φορολογία, κράτος Πρόνοιας και Επενδύσεις.

Άξονας

Επιχορηγήσεις

% του συνόλου

Δάνεια

Σύνολο (επιχορηγήσεις και δάνεια σε εκατ. ευρώ)

1. Πράσινη μετάβαση

6.200

38%

2. Ψηφιακή μετάβαση*

2.100

13%

3. Απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή

4.100

25%

4. Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας

4.000

24%

Υποσύνολο RRF

16.400

100%

12.600

29.000

REACT-EU, Just Transition Fund, European Agricultural Fund for Rural Development

3.000

3.000

Σύνολο

19.400

32.000

Ενέργεια: Τα έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων περιλαμβάνονται στις επενδύσεις του τομέα ενέργειας που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας όπως διευκρίνισε ο ίδιος θα αφορά τόσο κατοικίες όσο και επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου ενώ θα προσελκύσει επενδύσεις και από εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών που αναλαμβάνουν την υλοποίηση των επενδύσεων και αποπληρώνονται αξιοποιώντας το όφελος που προκύπτει από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Το πρόγραμμα θα τρέξει σε συνέχεια του “Εξοικονομώ - Αυτονομώ” για κατοικίες, που προκηρύχθηκε πρόσφατα και επίκειται η έναρξη υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα επιτρέψει την αξιοποίηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Αιγαίο και τη μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος καθώς οι ακριβές και ρυπογόνες μονάδες στα νησιά που λειτουργούν με πετρέλαιο θα περάσουν σε καθεστώς εφεδρείας. Για την Κρήτη το έργο που θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η δεύτερη φάση της διασύνδεσης, Ηράκλειο - Αττική καθώς η πρώτη φάση (Χανιά - Πελοπόννησος) πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται επίσης οι δράσεις απλούστευσης της αδειοδότησης των ΑΠΕ καθώς και χρηματοδοτήσεις για:

-Μεταρρύθμιση του πολεοδομικού - χωροταξικού σχεδιασμού με την εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων για το σύνολο της επικράτειας,

-Εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

-Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και στις δημόσιες μεταφορές.

-Ενίσχυση των υποδομών προστασίας από φυσικές καταστροφές.

-Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

“Οι επενδύσεις παντρεύονται με περισσότερες από 60 μεταρρυθμίσεις”

“Δεν παρεκκλίνουμε ούτε εκατοστό από τη μεταρρυθμιστική εντολή σε όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, που λάβαμε στις εκλογές του 2019. Αντιθέτως την τιμούμε χωρίς εκπτώσεις και καθυστερήσεις παρά την έλευση της πανδημίας του κορονοιού, υλοποιώντας βασικές μεταρρυθμίσεις”, υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και μέλος της διοικούσας επιτροπής της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης με ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις, Άκης Σκέρτσος, κατά την τοποθέτηση του στην παρουσίαση των προβλέψεων και των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελληνική Οικονομία.

Αφού υπενθύμισε πως το Εθνικό Σχέδιο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει 134 δράσεις και είναι εκ των βασικών τροφοδοτών της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε πως “οι επενδύσεις παντρεύονται με περισσότερες από 60 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα καταστήσουν αποτελεσματικότερες τις επενδύσεις, που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης”. Μάλιστα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επεχείρησε μέσω παραδειγμάτων να καταστήσει εύληπτη την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων λέγοντας χαρακτηριστικά “τι νόημα έχει να χρηματοδοτείς επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργεια, εάν δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο αδειοδότησης” ή “τι νόημα έχει να επενδύεις στην ψηφιοποίηση του Κράτους, εάν δεν μπορείς να μειώσεις την αναλογική γραφειοκρατία”.

Πηγή: capital.gr