Καλώς ήρθατε στο Love Book Diary.

Το βιβλίο ‘’ ΖΩΗ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ‘’ κυκλοφορεί από Άνεμος εκδοτική και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο και τι μηνύματα επιχειρείται να περάσετε μέσα από τις σελίδες του;

Το Μάρτιο του 2020, με την επιβολή της πρώτης καραντίνας στη χώρα μας, και εγώ όπως όλη ανθρωπότητα, κλείστηκα στο σπίτι μου. Προσπάθησα να στείψω το μυαλό μου να βρει να κάνει κάτι για να διατηρηθεί σε εγρήγορση και έτσι κατέφυγα στο γράψιμο. Είχα καιρό να γράψω κάτι νέο, οπότε σκέφτηκα πως η συνθήκη αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία για κάτι δημιουργικό… Θέλω οι αναγνώστες μου διαβάζοντας την ιστορία που τους αφηγείται η Ζωή να γελάσουν πολύ και με την καρδιά τους… Να αναπολήσουν δικές τους παλιές στιγμές και αναμνήσεις, να συγκινηθούν και να προσπαθήσουν να καταλάβουν κι εκείνοι όπως και οι ηρωίδες του βιβλίου περισσότερο τους ίδιους τους εαυτούς τους και τα θέλω τους.

- O τίτλος του βιβλίου δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαρακτηριστικός. Θα ήθελα να μας πείτε πως βιώνεται εσείς τη Ζωή σε καραντίνα;

Τους τελευταίους μήνες πολύ χαλαρά. Προσπάθησα να μην έχω στο νου μου πως είμαστε σε καραντίνα τόσο μεγάλο διάστημα και να κυκλοφορώ προσεκτικά, κάνοντας μικρές επισκέψεις σε συγκεκριμένους φίλους. Κατά τα άλλα τα υπόλοιπα εφόδια μου ήταν πολύ υπομονή, αλλά πολύ πολύ υπομονή! Καθημερινά τηλεφωνήματα και βιντεοκλήσεις στους φίλους μου, που μένουν σχεδόν όλοι πολύ πιο μακριά από εμένα. Παράλληλα, ξεκίνησα διάφορες δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, yoga, έβαψα το σπίτι μου, έμαθα μαγειρική!

 

-Πόσο σημαντικό είναι το χιούμορ στην ζωή μας ακόμη και σε συνθήκες εγκλωβισμού;

Είναι λυτρωτικό! Αν δεν αστειευόμαστε εμείς οι ίδιοι με τις τραγελαφικές καταστάσεις που περνάμε, ποιος θα το κάνει; Δεν είναι κακός ο αυτοσαρκασμός… Πρέπει τίποτα να μην παίρνουμε στα σοβαρά. Είναι ένα λάθος που κάνουμε εμείς οι άνθρωποι- και δυστυχώς φοβάμαι πως δε θα πάψουμε να το κάνουμε ποτέ… Ας γελάμε βρε παιδιά, είναι μικρή η ζωή… Και τόσο ωραία!

-Η σχέση της αφήγησης με την πραγματικότητα πιστεύεται πως είναι ρεαλιστική; Οι δυο γυναίκες της ιστορίας μας αντιμετωπίζουν την κατάσταση με έντονο χιούμορ και δόση τρέλας για να επιβιώσουν και τα καταφέρνουν.

Η αφήγηση βεβαίως και είναι ρεαλιστική. Εγώ και η παρέα μου με έναν παρόμοιο τρόπο καταφέραμε να βγούμε ακλόνητοι από αυτή τη δοκιμασία. Όλα στη ζωή όμως είναι υποκειμενικά. Για κάποιους μπορεί να μην είναι ρεαλιστική! Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές .Η Ζωή και η Στέλλα, από την άλλη, τα καταφέρνουν όχι γιατί διαθέτουν μόνο έντονο χιούμορ και μπόλικη τρέλα. Είναι αλήθεια πως οι δύο αυτές γυναίκες έχουν χτίσει τη σχέση τους πάνω σε τέτοια καλούπια. Η μία κόβει και η άλλη ράβει. Έχει κυλήσει ο τέντζερης και έχει βρει για τα καλά το καπάκι. Η τρέλα που κουβαλούν τόσα χρόνια που τις ενώνει αυτή η φιλία είναι ένα από τα στοιχεία που τις κάνει να επιβιώνουν… Το πιο βασικό, όμως, είναι η αγάπη που υπάρχει μεταξύ τους.

 

 

-Θεωρείτε ότι οι κάτοικοι της χώρας μας συμμορφώνονται εύκολα με νέους κανονισμούς που τους επιβάλλονται λόγω ενός θανατηφόρου ιού;

Συμμορφώνονται όταν πρέπει και εκεί που πρέπει να συμμορφωθούν. Προφανώς και θα τηρήσεις τα μέτρα που σκοπό έχουν την πλήρη προστασία και ασφάλειά σου, αλλά ως ένα σημείο που δεν παραβιάζονται και τα υπόλοιπα σου δικαιώματα. Γιατί να επιτρέπεται η κυκλοφορία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και όχι η είσοδος στα θέατρα; Στα οποία μάλιστα τηρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα… Εκεί πρέπει σόνι και ντε να συμμορφωθείς και να μην αντιδράσεις;

- Γυναίκες πρωταγωνίστριες με δόση τρέλας! Είχατε κάποια συγκεκριμένα άτομα όταν γράφατε την ιστορία σας; Εμπνευστήκατε από φίλες σας ή γυναίκες του οικογενειακού σας περιβάλλοντος;

Χαχαχα… Γελάω γιατί όσοι με γνωρίζουν και έχουν διαβάσει το βιβλίο μου λένε πως νιώθουν σαν να με βλέπουν. Είμαι κι εγώ έτσι σαν άνθρωπος, αλλά ναι- εμπνεύστηκα από δικές μου φίλες. Η Αντωνία είναι μία από αυτές… Στοιχεία δικά της έχω μοιράσει και στις δύο ηρωίδες εξίσου, αλλά σίγουρα εμπιστεύτηκα τη δύναμη της φαντασίας και της μυθοπλασίας σε μεγάλο βαθμό!

 

Σε συνθήκες καραντίνας βλέπουμε ποιοι πραγματικά μας νοιάζονται και μας αγαπούν;

Νομίζω ναι… Η ιστορία αυτό έδειξε! Όταν είσαι απών από τη ζωή κάποιου δε θα αντιληφθείς το πόσο τελικά του λείπεις και το πόσο σε νοιάζεται; Αλλά και από την άλλη, αντιληφθήκαμε ποιους αγαπάμε και ποιους νοιαζόμαστε κι εμείς οι ίδιοι… Άνθρωποι που δεν περίμενες πως θα σε είχαν στο μυαλό σου, ήταν «εκεί»… έστω και με απόσταση χιλιομέτρων, ενώ άλλοι που τους είχες «ψηλά» δεν σήκωσαν το χέρι τους να σε πάρουν ούτε ένα τηλέφωνο… Δε λέμε ονόματα!

-  Ο ιός που θα έπρεπε να μεταδίδεται στον άνθρωπο είναι η αγάπη τελικά; Μέσα από το ανιδιοτελή αίσθημα της αγάπης μπορούμε να αγωνιστούμε και να μην φοβηθούμε τίποτα στην ζωή μας;

Θα ήθελα να μπορέσω με κάποιον τρόπο μέσα από αυτές τις γράμμες, να φανεί το πόσο πιστεύω από τα βάθη της καρδιάς μου αυτή την άποψη… Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη για όλα… Υπάρχουν πολλά σε αυτή τη ζωή… Έρωτας, ανεμελιά, πάθος, ζήλεια, τρέλα, χιούμορ και… και… και… Η αγάπη είναι και θα είναι πάνω από όλα. Θέλω να πιστεύω πως δε γίνεται διαφορετικά. Η αγάπη πάντα κερδίζει στο τέλος, πάντα. Κι ας ακούγεται κλισέ! Είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε!

- Ποιο τραγούδι είναι αυτό που έχετε συνδυάσει με την περίοδο εγκλωβισμού;

Δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο, αλλά τώρα που με ρωτάτε μου έρχεται απευθείας στο μυαλό το «Κοκτέϊλ» της Nalyssa Green. Είναι ένα αισιόδοξο τραγούδι με σέξυ διάθεση και μου θυμίζει έναν πολύ δικό μου άνθρωπο που γνώρισα την περίοδο του εγκλεισμού.

 

 

- Τι είναι ανάγνωση για εσάς; Οι σπουδές Θεατρολογίας που έχετε κάνει σας βοηθούν στις λογοτεχνικές σας αναζητήσεις και πόσο συνδέονται μεταξύ τους οι δυο τέχνες;

Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Η θεατρολογία με βοήθησε σε γενικότερο βαθμό, όχι μόνο στο γράψιμο. Έχω δουλέψει σε σχολεία για ένα διάστημα ως θεατρολόγος και είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με παιδιά και να δω τις δικές τους ψυχοσυνθέσεις και συμπεριφορές. Η ανάγνωση είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα που μπορείς να κάνεις δώρο στον εαυτό σου όταν δεν είσαι καλά ή όταν είσαι. Αδειάζει το μυαλό σου και ξεφεύγεις.

Σας ευχαριστώ θερμά!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

 

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Συγγραφέας

 

 

 

    Ο Γιάννης Αδελιανάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ έχει καταγωγή από το Ρέθυμνο Κρήτης. Σπούδασε Θεατρολογία στο Ναύπλιο στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ συνεχίζει τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου.

 

Έχει πάρει μέρος σε κινηματογραφικές ταινίες, ενώ έχει συμμετάσχει στο θεατρικό φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αλλά και σε άλλα.

Το 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Το κυνήγι της δικαίωσης» από τις εκδόσεις Λέμβος.

 

«Ζωή σε καραντίνα»

Στην Ελλάδα του πολύ πρόσφατου παρελθόντος η ζωή κυλούσε όπως συνήθως: ανέμελη, συναρπαστική, αγωνιώδης, γαλήνια, αδιάφορη, γεμάτη σχέδια, συναναστροφές, έρωτα, τσακωμούς ή συμφιλιώσεις. Οι άνθρωποι αγωνίζονταν για να επιβιώσουν μέσα στην τετριμμένη καθημερινότητά τους, θεωρώντας τα πάντα δεδομένα, αναμενόμενα, σταθερά και σίγουρα. Μέχρι που ένας τόσος δα, μικροσκοπικός ιός έρχεται με φονικές προθέσεις και σαφή διάθεση να προσκολληθεί επάνω μας, ανατρέποντας τα πάντα γύρω μας.

Δύο νέες γυναίκες, που συνδέονται με βαθιά φιλία από τα παιδικά τους ακόμη χρόνια, θα συγκατοικήσουν με αφορμή την επιβολή της πρώτης καραντίνας στη χώρα μας. Η ζωή τους αλλάζει ξαφνικά, οι μετακινήσεις τους περιορίζονται, οι επιθυμίες και τα όνειρά τους συγκρούονται με τις αυστηρές περιοριστικές εντολές άνωθεν, ενώ εκείνες αντιμετωπίζουν τα πάντα με ακατάβλητο χιούμορ και αρκετή δόση τρέλας. Οι φιλίες, οι σχέσεις κάθε είδους, οι έρωτες και οι συγγένειες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας δοκιμάζονται καθημερινά, όμως η ελπίδα για ένα απελευθερωμένο και ελπιδοφόρο μέλλον παραμένει άσβεστη.

Ο χαρισματικός συγγραφέας μάς μεταφέρει πιστά την πρωτόγνωρη καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας με ανατρεπτικό χιούμορ και καυστική διάθεση, παρασύροντάς μας σε ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι.

Άνεμος εκδοτική • Αιγίνης 14, 11362 Αθήνα • Τηλ.: 210 8223 574 • email: anemosekdotiki@yahoo.gr  (www.anemosekdotiki.gr)