Ζάννα, είσαι μια καλλιτέχνις με πλούσιο εικαστικό έργο. Μίλησέ μας, λίγο, για σένα, δώσε μας την οπτική σου…

Ενδιαφέρομαι για όλα αυτά που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Η μαγική μου λέξη είναι “αλλιώς”. Εμπνέομαι από την πραγματικότητα και ενδιαφέρομαι μέσα από την τέχνη μου να την εκφράσω αλλιώς. Αυτό  είναι για μένα τέχνη…

Στα χρόνια που ασχολείσαι με τη ζωγραφική αισθάνεσαι πως έχεις φτάσει στο στόχο σου;

Φυσικά και δεν έχει συμβεί αυτό.  Είμαι άνθρωπος των στόχων, γι’ αυτό κάθε ατομική έκθεση είναι μια πρόκληση για μένα. Έπειτα από δεκατρείς ατομικές εκθέσεις ενδιαφέρομαι ακόμη για τη βελτίωση της τεχνικής μου, την καλύτερη απόδοση των χρωμάτων, πάνω απ’ όλα για το αν η σκέψη μου αποτυπώθηκε στο μουσαμά. Άλλωστε από μια σκέψη ξεκινούν όλα.Τα πρώτα σου έργα θυμάμαι ότι περιστρέφονταν σε θέματα πόλης. Τι σε έκανε να «φύγεις» από αυτή;

Ζω στην εξοχή, δίπλα στη θάλασσα τώρα πια και λογικό είναι να έχουν αλλάξει η έμπνευση και οι επιρροές μου…

Και μια και σε ρωτάω για «φυγή» μίλησέ μας για την ενότητα έργων σου που παρουσιάζεις στην αίθουσα τέχνης Artshot - Sophia Gaitani με τίτλο  “Θαλασσινή ηχώ”.

Ο θαυμασμός μου προς τον κόσμο της θάλασσας και το ασυνήθιστο αίσθημα που εκπέμπει η απεραντοσύνη, το μεγαλείο και η τραγικότητά της μαζί, με ενέπνευσαν να την απεικονίσω ζωγραφικά. Κάνω αναφορά στο θέμα της θαλάσσιας οικολογικής καταστροφής και της εξαφάνισης του θαλάσσιου πλούτου από την ασυδοσία της υπεραλίευσης. Με απασχολεί ο υδάτινος κόσμος και η διάσωσή του.

Έχω θαυμάσει τη δουλειά σου σε διάφορους χώρους. Ποια θεωρείς πιο σημαντική στιγμή για σένα;
Το 2008 στο Λονδίνο, το 2010 στο Καρύδειο Φιλοθέης όπου ήταν μια σειρά έργων, ύμνος στην πλούσια φύση του Πηλίου, και το 2015 στο Black Duck, με μια σειρά με πορτρέτα αστέγων. Την τωρινή έκθεση επίσης τη θεωρώ κομβικής σημασίας για εμένα λόγω του θέματος, της τεχνικής και των μεγάλων διαστάσεων.

Τα μελλοντικά σου σχέδια έχουν επίσης θάλασσα και φύση ή έχεις σκεφτεί και την επιστροφή σου σε θέματα πόλης;

Η φύση νομίζω ότι θα με κερδίσει γι’ άλλη μια φορά…

ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ζάννα Αρτέμη έχει σπουδάσει γραφιστική και διακόσμηση στη Σχολή Πρώην Καθηγητών Δοξιάδη. Συνέχισε τις σπουδές της στη ζωγραφική, πλάι στο ζωγράφο Κωνσταντίνο Ρούτη και παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, πλάι στον καθηγητή Γιώργο Καζάζη. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, και από το Μάρτιο του 2008 που έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση, έχει σύνολο στο ενεργητικό της, δεκατρείς ατομικές εκθέσεις σε Λονδίνο, Αθήνα, Σκόπελο, Κρήτη και Λαγκάδια Αρκαδίας. Είναι ενεργή στο χώρο της διαφήμισης ως γραφίστρια τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια.

Η αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani (Λεμπέση 11, Ακρόπολη, Αθήνα) παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ζάννας Αρτέμη με τίτλο  “Θαλασσινή ηχώ”

Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, 17:00 – 22:00
Διάρκεια έκθεσης: 18 Σεπτεμβρίου – 10 Οκτωβρίου 2020