Ειρήνη, μίλησέ μας για ποιους λόγους αποφάσισες να ασχοληθείς με τη ζωγραφική και πότε έγινε αυτό;

Από τα παιδικά μου χρόνια κι ειδικά στο Γυμνάσιο, ασχολιόμουν με την τέχνη. Ζωγράφιζα τα βιβλία και τα τετράδια μου, αλλά και των συμμαθητών μου.

Η δημιουργία της ομάδας «Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά» ήταν δική σου ιδέα ή αποφασίστηκε από κοινού με άλλους;

Εδώ και δέκα χρόνια, από το 2010, δημιούργησα την ομάδα καταρχήν ως project  κι αργότερα συνεχίστηκε ως εθελοντική κίνηση. Ήταν μέρος μιας εκπαίδευσής μου στο πρόγραμμα  Μεταμόρφωσις, στο «τμήμα  Ηγεσίας».

Αριθμεί πολλά μέλη και πόσο δραστήρια είναι σήμερα;

Αριθμεί γύρω στα τριάντα άτομα που εναλλάσσονται ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας, αλλά και των εθελοντών.

Έχετε βραβευτεί γι’ αυτήν τη μοναδική ίσως πανελλαδικά δράση σας;

Αρκετές φορές, αλλά η μεγαλύτερη βράβευση είναι οι αντιδράσεις των παιδιών και των γονιών τους, ακόμα και των εργαζομένων. Π.χ. στο Νοσοκομείο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου φιλοτεχνήσαμε τοιχογραφίες στο παιδοχειρουργικό τμήμα, μας έγραψε μια μητέρα πως ήταν  σαν να βρισκόντουσαν σε παιδική χαρά κι όχι σε νοσοκομείο. Είχαμε αναλάβει και την  Παιδιατρική κλινική, αλλά η πανδημία, προς το παρόν, μας διέκοψε…

Παράλληλα έχεις μια ιδιαίτερη ενασχόληση με τη ζωγραφική επάνω σε ξύλο διαφόρων παραστάσεων (αρχικά μόνο παραδοσιακών φορεσιών και στη συνέχεια σύγχρονων);

Το ξύλο είναι ένα εναλλακτικό μέσο για μένα, μιας και  δεν κατάφερα να γίνω κεραμίστρια. Παράλληλα με την κεραμική αναπτύσσεται κι η ξυλογλυπτική στο χωριό μου. Έτσι με πρώτη ύλη το ξύλο δημιουργώ ολόγλυφες και επιτοίχιες κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές και συνεχίζω  με έμπνευση από την ιστορία της ένδυσης. Επίσης έχω ιδιαίτερη αγάπη και  στα παλιά ξύλα, όπου ζωγραφίζω θέματα από την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ακολουθώντας την πορεία σου σε βρίσκουμε στην Αγιάσο (Λέσβο) να εκθέτεις μόνιμα τα έργα σου στο Πνευματικό Κέντρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη». Πόσο ενδιαφέρον είναι αυτό για την τοπική κοινωνία;

Η Αγιάσος πάντα  είναι σ’ επαφή με την τέχνη, διατηρώντας ένα εξαιρετικό Λαογραφικό μουσείο,  όπου έχω κάνει δωρεά κούκλες και μια αγιογραφία. Επίσης ασχολούνται με το θέατρο από τον προηγούμενο αιώνα, έχουν ανέβει  οπερέτες, κλασικά έργα, ακόμα και έργα στην ξεχωριστή μας ντοπιολαλιά.

Θα φιλοξενηθούν τα έργα σου σε κάποιο χώρο (τύπου μουσείο) επίσης στην Αγιάσο;

Πέρα από τη δωρεά μου στο Αναγνωστήριο, είναι στα σκαριά κι ένα μικρό μουσείο με κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, λόγω κορονοϊού όμως δεν έχει τελειοποιηθεί.

Πόσο σε απασχολεί η μετάδοση της τέχνης σου σε ανθρώπους του τόπου σου;

Ο στόχος μου είναι να συνεισφέρω με τον δικό μου  τρόπο και να  «μπολιαστούν» ειδικά τα  παιδιά του γενέθλιου τόπου μου με την  εικαστική  τέχνη.  Όταν με ντόπιους καλλιτέχνες ζωγραφίσαμε το νηπιαγωγείο του χωριού, τα παιδιά που θα πήγαιναν πρώτη δημοτικού παραπονιόντουσαν πως αυτά δεν πρόλαβαν…

Η παράδοση της Αγιάσου στην κεραμική πόσο σε έχει επηρεάσει καλλιτεχνικά;

Το γονίδιο φαίνεται είναι πολύ ισχυρό… Οι πρόγονοί μου ήταν κεραμιστές, τουλάχιστον πριν τέσσερις γενιές. Το επώνυμο Κουρτζής είναι συνώνυμο με την κεραμική τέχνη. Αργότερα ορισμένοι από την οικογένεια πήραν την κατάληξη -ελλη… Κι εγγονή μου που είναι στη Δευτέρα Λυκείου θέλει να ξεκινήσει φέτος… τι  άλλο; Κεραμική!

Ποιο είναι το όνειρό σου σε σχέση με τη ζωγραφική;

Παράλληλα με τις κούκλες ξεκινώ και μια σειρά πίνακες με θέμα την Αγιάσο  κι έχω σκοπό να ολοκληρώσω κι άλλες σειρές με διαφορετικά θέματα. Για μένα η  τέχνη κι  η προσφορά είναι  τρόπος ζωής…

ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Ειρήνη Κουρτζέλλη γεννήθηκε στην Αγιάσο Λέσβου όπου και τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Το 2003 παρακολούθησε μαθήματα ψηφιδωτού με την Ράνια Καπελιάρη και το 2001 κατασκευή ανάγλυφου και εκμαγείου με τον Γ. Βουδούρη στο Μουσείο Περαντινού στην Πάρο. Διδάχθηκε Αγιογραφία τo 1998 στο Μουσείο Μπενάκη με δασκάλα την Ανθή Βαλσαμάκη και το 1997 στο Δήμο Αχαρνών.
Παρακολούθησε σεμινάρια δύο τριμήνων στο «Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με την Τατιάνα Αβέρωφ (2012-2013) καθώς και το σεμινάριο «Δημιουργική Γραφή» με τον Πέτρο Τσαπίλη.

Εργάστηκε στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο ως διοικητικός υπάλληλος (1984-2010).

Από το 2010 είναι η δημιουργός κι επιμελήτρια της βραβευμένης εθελοντικής ομάδας “Ζωγράφοι σε δράση για τα ΠΑΙΔΙΑ”. Mε τη συμμετοχή ζωγράφων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό φιλοτεχνούν τοιχογραφίες, προσφέρουν έργα σε στέγες ανηλίκων, ιδρύματα, νοσοκομεία. Επιμελείται ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και bazaar. Μέσα από τις δράσεις της εθελοντικής κίνησης πραγματοποιείται φιλανθρωπικό έργο για τα παιδιά που δεν τους χαμογέλασε η ζωή. Συνεργάζεται με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και άλλους φορείς.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι έχει οργανώσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις.

Ηλεκτρονική διεύθυνση της εθελοντικής κίνησης:
https://www.facebook.com/pages/Ζωγράφοι-σε-δράση-για-τα-ΠΑΙΔΙΑ/