Τρία concepts για τα πρώτα στον κόσμο πολιτικά/ επιβατηγά αεροσκάφη μηδενικών ρύπων, που θα μπορούσαν να τεθούν σε υπηρεσία ως το 2035, παρουσίασε η Airbus.

Τα concepts αυτά αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη «zero-emission» πτήση, διερευνώντας διάφορες τεχνολογικές οδούς και αεροδυναμικούς σχεδιασμούς. Σε όλες τις περιπτώσεις βασικό καύσιμο είναι το υδρογόνο, που η Airbus θεωρεί το πλέον πολλά υποσχόμενο «καθαρό» καύσιμο για αεροπλάνα.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για τον τομέα της πολιτικής αεροπορίας στο σύνολό του, και σκοπεύουμε να παίξουμε ηγετικό ρόλο στην πιο σημαντική μετάβαση που έχει δει ποτέ αυτή η βιομηχανία» είπε ο Γκιγιόμ Φορί, διευθύνων σύμβουλος της Airbus, προσθέτοντας πως «πιστεύω ότι η χρήση του υδρογόνου- τόσο σε συνθετικά καύσιμα και ως βασική πηγή ενέργειας για πολιτικά αεροσκάφη- έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις κλιματικές επιπτώσεις της αεροπορίας».

Τα τρία concepts, υπό την κωδική ονομασία ZEROe, περιλαμβάνουν:

α) Ένα turbofan σχέδιο με 12-200 επιβάτες, με εμβέλεια 2.000+ ναυτικών μιλίων, ικανό για διηπειρωτικές πτήσεις. Στην «καρδιά» του βρίσκεται ένας ειδικός κινητήρας που λειτουργεί με υδρογόνο. Το υγρό υδρογόνο αποθηκεύεται και χορηγείται μέσω δεξαμενών που βρίσκονται στο πίσω τμήμα.

β) Ένα turboprop σχέδιο, με μέχρι και 100 επιβάτες, με turboprop κινητήρα που λειτουργεί επίσης με υδρογόνο. Η εμβέλειά του θα είναι 1.000 ναυτικά μίλια.

γ) Ένα σχέδιο μεικτής πτέρυγας (blended-wing body) για μέχρι 200 επιβάτες, όπου τα φτερά συγχωνεύονται με την άτρακτο του αεροσκάφους. Ο σχεδιασμός αυτός «ξεκλειδώνει» μεγάλες δυνατότητες για αποθήκευση και παροχή υδρογόνου, καθώς και για τον σχεδιασμό της καμπίνας.

«Τα concepts αυτά θα μας βοηθήσουν να διερευνήσουμε και να ωριμάσουμε το σχέδιο και το layout των πρώτων κλιματικά ουδέτερων, μηδενικών ρύπων πολιτικών αεροσκαφών, που σχεδιάζουμε να θέσουμε σε υπηρεσία ως το 2035» είπε ο Φορί.

Η Airbus τονίζει πως για να καθιερωθεί η χρήση τέτοιων αεροσκαφών θα πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές στα αεροδρόμια για μεταφορά υδρογόνου και ανεφοδιασμό με αυτό, και ως εκ τούτου η στήριξη από τις κυβερνήσεις ως προς την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων θα είναι κομβικής σημασίας, μέσω χρηματοδότησης για έρευνα/ ανάπτυξη, ψηφιοποίηση και μηχανισμούς που θα ενθαρρύνουν τη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων και την απόσυρση των παλαιών αεροσκαφών.

Πηγή: naftemporiki.gr