Εφτά νέες δικαστικές αίθουσες στο νέο συγκρότημα φυλακών στον Απρόπυργο , σε αντικατάσταση του Κορυδαλλού, θα λειτουργήσουν από το 2022 , όταν και θα είναι έτοιμη η νεα φυλακή υποδίκων με την επωνυμία Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (ΔΣΣΑ ).

Συγκεκριμένα θα υπάρχουν κελιά για κρατούμενους, επτά δικαστικές αίθουσες, ενώ εκεί θα βρίσκεται και το τμήμα μεταγωγών, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Σύμφωνα με το πλάνο οι φυλακές θα είναι έτοιμες στις αρχές του 2022 και χτίζονται σε ένα οικόπεδο 180 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο.

Αυτό σημαίνει πως ταυτόχρονα οι φυλακές του Κορυδαλλού, θα γκρεμιστούν αλλάζοντας εντελώς και μια περιοχή που υπέστη πολλά όλα αυτά τα χρόνια, τον Κορυδαλλό. Ταυτόχρονα ιδρύεται η Σωφρονιστική Ακαδημία (για τους υπαλλήλους των φυλακών) στον Ελαιώνα.

Οι έλεγχοι

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί 11.500 έρευνες στις φυλακές.

Από την πλευρά τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αντιδρούν έντονα για την κατάσταση στις φυλακές και σε ανακοίνωσή τους ζητούν “….να σταματήσουν οι αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί για δήθεν επιτυχία των αρχών μετά από έρευνες στις φυλακές και την αποτροπή αιματοχυσίας”, καθώς ενώ οι Κυβερνήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, εκείνοι παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές όσον αφορά τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν υπάλληλοι και κρατούμενοι.

“Ούτε οι άκριτες κριτικές, ούτε οι αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί επιτρέπονται. Αν συνεχιστούν οι πανηγυρισμοί, τότε πολύ σύντομα θα είμαστε για τα πανηγύρια” σημειώνει με έμφαση η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, σε ανακοίνωση της παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο στελεχών της Κυβέρνησης και της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για το παρόν το παρελθόν και το μέλλον των φυλακών. Ενώ η ΟΣΥΕ εκφράζει την ανησυχία της για τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στις φυλακές όπου είναι και ο εργασιακός της χώρος,  παρεμβαίνει στις πολιτικές αντιπαραθέσεις συνιστώντας εκατέρωθεν “αυτοσυγκράτηση και ειλικρίνεια”.

“Οι Φυλακές δεν μπορεί να διοικηθούν με πολιτικές φιοριτούρες, βερμπαλισμούς και επικοινωνιακά τρικ” σημειώνουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και υπενθυμίζουν τις ανύπαρκτες δαπάνες του δημοσίου για τις φυλακές τα τελευταία χρόνια με μόνη προσφορά από την ιδιωτική πρωτοβουλία όπως αυτή της ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών που δώρισε στις φυλακές 11500 στρώματα αλλά και πάλι “πόσοι κρατούμενοι πρέπει να κοιμηθούν σε ένα στρώμα”…

Πηγή: capital.gr