Οι επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Μεταναστευτικό ζήτημα ήταν οι βασικοί πυλώνες της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα: «Το μέλλον που θέλουμε, τα Ηνωμένα Έθνη που χρειαζόμαστε».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενώ η ελληνική πλευρά «επέλεξε τον δρόμο του διαλόγου με καλή πίστη, η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο της αδιαλλαξίας».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας «υπονομεύουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία για μια διπλωματική επίλυση, συμπληρώνοντας ότι αν οι διαφωνίες  συνεχίσουν να υπάρχουν, τότε θα πρέπει οι δύο χώρες να εμπιστευτούν «τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Τέλος, ανέφερε ότι η έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, «αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο και για τις επιπτώσεις της πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα χρόνια λιτότητας που την άφησαν ευάλωτη σε μια τέτοια υγειονομική κρίση, η χώρα «ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «το δεύτερο κύμα της είναι πλέον προ των πυλών», επισημαίνοντας ότι για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς «απαιτείται επιμονή, ευέλικτες πολιτικές που προστατεύουν τους πιο ευάλωτους, συνεχής εμπιστοσύνη στους ειδικούς και ατομική ευθύνη».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «ανέδειξε την τεράστια πρόκληση που δημιουργεί η μαζική μετανάστευση, ιδίως στα νότια σύνορα της Ευρώπης».

Σχετικά με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού ζητήματος, δήλωσε πως «πρόκειται για μια συλλογική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας», ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερες από κοινού δράσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης, δηλαδή τη φτώχεια, τη στέρηση, την οικονομική αβεβαιότητα, την εκμετάλλευση, τη βία και τον πόλεμο».

«Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανισότητες, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί ποτέ πλήρως», τόνισε ο πρωθυπουργός.

kathimerini.gr