Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αρμόδιες Αρχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη Βρετανία όσον αφορά τις οικονομικής φύσεως πιέσεις που υφίστανται οι μικρομεσαίες εταιρείες στο Σίτι του Λονδίνου. Η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Διαγωγής προειδοποιεί ότι εκατοντάδες από αυτές τις μονάδες βρίσκονται στο χείλος της χρεoκοπίας εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian.  Επιπροσθέτως, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Διαγωγής ασχολήθηκε και με τους κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι η Google. Συγκεκριμένα, τους κατηγόρησε ότι κερδίζουν χρήματα από ψευδεπίγραφες διαφημίσεις προσέλκυσης επενδυτών για συναλλαγές στις αγορές μέσα από τις αντίστοιχες πλατφόρμες τους.

Δριμεία κριτική

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Αρχής, ο πρόεδρός της Τσαρλς Ράντελ τόνισε ότι τόσο η Google όσο και οι εταιρείες που διατηρούν κοινωνικά δίκτυα κερδίζουν και από τις δικές της εκστρατείες, οι οποίες στόχο έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τις προαναφερθείσες περιπτώσεις απάτης. Η εκτελεστική διευθύντρια Μέγκαν Μπάτλερ αναφέρθηκε στην κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, επισημαίνοντας ότι συγκεντρώνονται στοιχεία για να διαπιστωθεί ποιες κινδυνεύουν με πτώχευση στο εγγύς μέλλον. Ολοένα και περισσότερες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επιτείνοντας τις πιέσεις προς την οικονομία συνολικά. «Ανάμεσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τις οποίες εποπτεύουμε, προβλέπουμε ότι πολλές θα καταρρεύσουν», προσέθεσε η κ. Μπάτλερ. Συνολικά έχουν λάβει μέρος στη σχετική έρευνα της Αρχής Χρηματοοικονομικής Αρχής περί τις 14.000 οντότητες, ενώ συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων και από 10.000 επιπλέον.

Στόχος του έργου αυτού είναι να διαπιστωθεί πόσο πλησίον της πτώχευσης βρίσκονται αφενός, αφετέρου να εξετασθεί το πόσο επιζήμια θα είναι μια τέτοια εξέλιξη για το καταναλωτικό κοινό, αναφέρει ο Guardian. «Η ουσία έγκειται στο ότι τελικώς οι επιχειρήσεις πτωχεύουν. Πάντοτε συνέβαινε, θα συμβεί και τώρα. Μέλημά μας είναι να γίνει με όσο το δυνατόν πιο συντεταγμένο τρόπο», υπογράμμισε η Μέγκαν Μπάτλερ. «Με το σκεπτικό αυτό, ζητούμε από τις εταιρείες να αξιολογήσουν την κατάστασή τους και να καταρτίσουν ένα αληθοφανές κάκιστο σενάριο. Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν και ο αριθμός τους, συν τω χρόνω, θα αυξάνεται».

Ακόμα ένα θέμα που απασχολεί την εκτελεστική διευθύντρια της Αρχής έχει να κάνει με το πώς, υπό συνθήκες τηλεργασίας, οι εταιρείες στο Σίτι θα ελέγχουν και θα παρακολουθούν το προσωπικό τους και ειδικά τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε θέσεις υπό αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Αλλωστε, πολύ πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τους εργαζομένους στη χώρα να παρατείνουν την εξ αποστάσεως εργασίας, ούτως ώστε να ανακοπεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Μεγάλες τράπεζες, όπως οι Goldman Sachs, HSBC και Barclays, ανακοίνωσαν ότι αναβάλλουν τα σχέδιά τους για επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία μετά την έκκληση Τζόνσον. «Αν και εκτιμάμε ότι οι περισσότερες εταιρείες θα αντεπεξέλθουν, δυσκολίες υπάρχουν», υπογράμμισε, τέλος, η κ. Μπάτλερ. «Θα είναι πολύ πιο δυσχερές να εδραιωθεί πλαίσιο εμπιστοσύνης μεταξύ ανθρώπων που δεν συναντώνται από κοντά ή που προσελήφθησαν εξ αποστάσεως, όταν ξέσπασε η πανδημία».

kathimerini.gr