​Τελέστηκαν με επιτυχία,παρουσία φιλότεχνων και φίλων και τηρώντας  τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας τα εγκαίνια της έκθεσης του εικαστικού δημιουργού  Πανίκκου Παναγή- Χατζηδάκη «Η Ιστορία της Κύπρου» και η Ομαδική Έκθεση «Η Ελληνική συμμαχία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο Ελληνικός πολιτισμός» στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας  και της Ομαδικής Έκθεσης «Η Ελληνική συμμαχία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο Ελληνικός πολιτισμός», στην οποία συμμετέχουν ο  διεθνώς αναγνωρισμένος  καλλιτέχνης Κώστας Ευαγγελάτος και  οι Πέτρος Πτωχόπουλος, Κέλυ Μελά, Κατερίνα Βασιλείου-Πατράγκου, Oleg Chernov, Svetlana Yosiffova, κ.α.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου παρουσία του Βουλευτή ΔΗΣΥ Αμμοχώστου και Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής κ. Κυριάκου Χ’’ Γιάννη, της εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο κυρία Ευρικλεία Παναγιώτου, καλλιτεχνών και εκτιμητών του έργου των δημιουργών.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας ανέφερε ότι με την συγκεκριμένη έκθεση δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί και να τιμηθεί όχι μόνο η καλλιτεχνική δημιουργία των καλλιτεχνών αλλά συνάμα και η άριστη συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας, υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός της παραχώρησης 9 σπουδαίων έργων για την συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης που θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια.

«Ο πολιτισμός ανέφερε ο κ. Ζαννέττου, «είναι κομμάτι της ζωής μας, της κοινωνικής μας δραστηριότητας, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι ολόκληρο το παρελθόν και το παρόν του ανθρώπινου βίου, του τρόπου ζωής και αξιών του τόπου μας, συμπεριλαμβάνοντας τις τέχνες και τα γράμματα αλλά και ο τομέας που ο Δήμος της Αγίας Νάπας εκτιμά και προωθεί ετήσια μέσω ποικίλων εκδηλώσεων, όπως με διαλέξεις, παρουσιάσεις, μουσικοχορευτικά δρώμενα και ποιοτικά μουσικά ακούσματα, φιλοξενεί ολόχρονα διάφορες ποιοτικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως θέατρο, μουσική, χορό, βραδιές ποίησης και άλλες μορφές τέχνης».

«Στόχος μας» τόνισε «είναι πάντοτε να προάγουμε την παράδοση μας και τις ρίζες μας και γίνεται αυτό εφικτό και αισθητό μέσω και της δίμηνης εκδήλωσης «Αναλαμπές παράδοσης» που λαμβάνει χώρα στις γειτονιές του Δήμου μας, ώστε ο επισκέπτης να αποκομίζει κάτι βιωματικό και πολιτιστικό από Αγία Νάπα και να μεταφέρει στην χώρα του».

Τέλος, εξέφρασε τις ιδιαίτερες του ευχαριστίες προς τον καλλιτέχνη που διαχρονικά στηρίζει, εμπλουτίζει και αναδεικνύει τις αξίες και δραστηριότητες των πολιτιστικών δρώμενων του Δήμου.

Στο δικό του χαιρετισμό ο καλλιτέχνης αφού ευχαρίστησε το Δήμο Αγίας Νάπας και το Δήμαρχο προσωπικά για τη διαχρονική στήριξή του προς το πρόσωπό του υπογράμμισε το γεγονός ότι η συμμετοχή τόσο του ιδίου όσο και των υπολοίπων καλλιτεχνών σε 17 εκθέσεις σε Μουσεία και γκαλερί του εξωτερικού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Αγία Νάπα.

Βιογραφικό καλλιτέχνη 

Ο Πανίκκος Παναγή Χατζηδάκης έχει ρίζες καταγωγής από την Κρήτη και γεννήθηκε το 1965 στην Αμμόχωστο στην Κύπρο και είναι πρόσφυγας. Ζει στην Κύπρο στη Λάρνακα ενώ εκθέτει κάθε χρόνο σε μουσεία και φέτος εκθέτει επίσης στην Ρώμη με συμμετοχή σε τρεις εκθέσεις σε γκαλερί.

Ο Πανίκκος ζωγραφίζει από μικρό παιδί ενώ σε ηλικία 18 χρονών παίρνει υποτροφία για Παρίσι τότε ως μαθητής του American Academy της Λάρνακας.

Φοίτησε στο εργαστήρι και στη σχολή ζωγραφικής στη Λάρνακα του διεθνούς φήμης Κύπριου δάσκαλου και ζωγράφου Πέτρου Πτωχόπουλλου.

Είναι αυτός που τον ανακάλυψε και τον ξεχώρισε όταν είχε δει δυο ιστορικά έργα του Πανικού Παναγή και του επισήμανε τότε ότι θα κάνει καριέρα μεγάλη στην τέχνη αν ζωγραφίσει την ιστορία.

Ο Παναγή έχει εκθέσει από Αμερική μέχρι Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες. Δυο φορές έχει βραβευτεί με 2 έργα του ως artist of the world με τοπία.

Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, πινακοθήκες, δημοτικές Συλλογές και ιδιωτικές Συλλογές συλλεκτών στην Κύπρο και στο εξωτερικόν. Ανάμεσα σε άλλα δύο έργα του βρίσκονται στο αρχηγείων ναυτικού της Ελλάδας «Το φρεγάτα Ύδρα» και το «Υποβρύχιο Παπανικολής» σε ανάδυσιν.

Επίσης έργα του βρίσκονται στις πρεσβείες της Αίγυπτου στην Κύπρο και Αθηνά.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει την Μουσειακή Συλλογή «Μέγας Αλέξανδρος ελληνικός πολιτισμός» με σκοπό να προάγει την συμμαχία σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Κυπρίων.

Ζωγράφισε πάρα πολλές αρχαίες μάχες του Μεγάλου Αλέξανδρου και συγκρούσεις, όπως η Μάχη εναντίον τους άρπαγες γείτονες Ιλλυριούς και συγκεκριμένα με τις δυνάμεις των βασιλέων Κλείτου των Δάρδανων και Γλαυκία των Ταυλαντίων, η απεικόνιση της μάχης στον Υδάσπη ποταμό στην Ινδία.

Επίσης ζωγράφισε τον Μέγα Αλέξανδρο σε διάφορες φάσεις της ζωής του και ιστορικά δρώμενα, όπως η απεικόνιση του Μ Αλεξάνδρου όπου σημαδεύει με αλεύρι το χτίσιμο της Αλεξάνδρειας.

Ο Πανίκκος Παναγή ως καλλιτέχνης δούλεψε πάρα πολύ σκληρά για να αποκτήσει την δική του ταυτότητα και έχει πάντοτε ένα βασικό κανόνα στην δουλειά του: σκέφτεται το έργο τελειωμένο με όλες τις λεπτομέρειες ώστε να το αποδώσει όσο πιο εκφραστικά γίνεται.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρις τις 31 Οκτωβρίου 2020.