Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Τα νούμερα με τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού είναι σχεδόν καθημερινά αυξημένα στην περιοχή μας, γεγονός που μαρτυρά ότι είμαστε πιθανότατα μπροστά σε μια έξαρση του ιού και μάλιστα με αρκετά «ορφανά» κρούσματα. O καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλά στην larissanet για το πόσο ανησυχητική είναι αυτή η έξαρση και πόσο σημαντικό είναι να λάβουμε και να εφαρμόσουμε τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Υποστηρίζει ότι οι νέοι ενήλικες είναι αυτοί που μπορούν να φέρουν πιο εύκολα τον ιό στο σπίτι βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπους που είναι σε ευπαθείς ομάδες. Αναφέρεται επίσης στα δημοσιεύματα που μιλούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορωνοϊού επισημαίνοντας ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για όλα αυτά με βεβαιότητα.

Αναλυτικά τη συνέντευξη έχει ως εξής:

Kύριε Καθηγητά έχουμε αυξημένα κρούσματα στη Λάρισα και έχουμε έξαρση στην Ελασσόνα. Μπαίνουμε ξανά σε μια ανοδική πορεία κρουσμάτων κορωνοϊού;

Είναι σημαντικό καταρχήν να δούμε πόσα τεστ κάναμε για να έχουμε εκτίμηση για το αριθμό των θετικών κρουσμάτων. Στην Ελλάδα σε αυτή την φάση στα 50 τεστ που κάνουμε βγαίνει ένα θετικό. Το Ιούνιο για παράδειγμα βρίσκαμε ένα κρούσμα στα 180 τεστ που κάναμε. Σίγουρα έχουμε μια επιδείνωση. Αυτός είναι ένας πολύ καλός δείκτης.

Η έξαρση στην Ελασσόνα είναι κάτι επίσης αναμενόμενο. Όπως θα είχαμε κρούσματα σε εργοστάσια ή στα γηροκομεία. Ξέρουμε ότι σε αθλητικούς χώρους επειδή οι άνθρωποι είναι νέοι συνήθως δεν παίρνουν μέτρα, μένουν μαζί σε περίοδο προετοιμασίας, είναι κάτι που αναμένουμε να συμβεί.

Υπάρχει ανησυχία από αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται;

Στατιστικά στα παιδιά ο ιός περνά εύκολα. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αυτά τα παιδιά πάνε σε ένα σπίτι –που πιθανόν υπάρχει παππούς και γιαγιά και άνθρωποι με συνοσηρότητες. Η εικόνα που έχουμε από τα νοσοκομεία είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι νοσηλεύονται. Δηλαδή μιλάμε κυρίως για τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Φαίνεται ότι τα μικρά παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό. Τα μεγαλύτερα παιδιά, δηλαδή οι έφηβοι, δεν έχει αποδειχθεί 100% ότι δεν μεταδίδουν τον ιό. Έχω ακόμη μια αμφιβολία από την βιβλιογραφία. Τα περιστατικά τα σοβαρά που είχαμε ήταν κυρίως από γάμους, κηδείες και γενικά από περιστάσεις που μεγάλη άνθρωποι ήρθαν κοντά ο ένας στον άλλον.

Είναι τα νεαρά άτομα ο «αδύναμος κρίκος» που μπορεί πιο εύκολα να φέρει τον κορωνοϊό στο σπίτι;

Θα έλεγα ότι είναι κυρίως ένας νέος ενήλικας. Επίσης πρέπει οι ηλικιωμένοι να αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Έχουμε περιστατικά που το ενήλικο παιδί ήταν πρώτα θετικό που δούλευε κάπου και ακολούθως κόλλησαν οι γονείς, ο παππούς και η γιαγιά.

Από την άλλη έχουμε πολλά ορφανά κρούσματα. Πόσο ανησυχητική είναι αυτή η κρυφή διάδοση του ιού;

Είναι αφέλεια να νομίζει κανένας ότι δεν υπάρχουν κρούσματα που δεν γνωρίζουμε στην κοινότητα. Γι αυτό προτείνεται η χρήση της μάσκας. Το θέμα είναι πόσα τεστ κάνουμε. Αν κάνουμε 100 τεστ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας θα βρούμε 1-2 θετικά. Ο μόνος τρόπος για την προστασία μας είναι η χρήση της μάσκας. Τα «ορφανά» κρούσματα με ανησυχούν, αλλά είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε.

Με αυτή την επιδημιολογική εικόνα υπάρχει λόγος να υπάρξουν επιπλέον μέτρα στην περιοχή της Λάρισας;

Βλέποντας τις οικονομικές συνέπειες του lockdown, βλέπω στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου μας έντρομους ανθρώπους. Η κίνηση στα νοσοκομεία μειώθηκε. Στις κλινικές δεν έρχονται ξανά –όπως και στο πρώτο κύμα- ασθενείς εκτός του κορωνοϊού. Πρέπει να αποφύγουμε μια τέτοια κατάσταση με νέα μέτρα. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι θα ζήσουμε σχεδόν φυσιολογικά με μάσκα και απόσταση. Δεν θα πρέπει να ξαναμπούμε σε διαδικασία κλεισίματος, πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία.

Κυκλοφορούν μελέτες που μιλούν για τις μακροχρόνιες συνέπειες από τον κορωνοϊό σε όποιον νοσήσει. Ποια είναι η άποψή σας;

Ένα από τα μηνύματα του συνεδρίου μας που έγινε στο Βόλο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν ότι οι γιατροί δεν πρέπει να τα λέμε αυτά στις συνεντεύξεις μας. Δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο. Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ιού. Μιλάμε για ένα νόσημα 9 μηνών. Η μέχρι στιγμής εικόνα είναι ότι δεν βλέπουμε μακροπρόθεσμες συνέπειες. Βλέπουμε τις συνέπειες που έχουν όλες οι ιώσεις. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε κάποιον που έκανε πνευμονία από άλλο αίτιο- όχι από τον κορωνοϊό- και έκανε μυοκαρδίτιδα.  Ξέρουμε ότι οι λοιμώξεις σε κάποιους άτυχους ανθρώπους και ταλαιπωρημένους θα κάνουν μυοκαρδίτιδα. Για παράδειγμα η κατάθλιψη για ανθρώπους που κλείστηκαν σπίτι ή βγήκαν από μια περιπέτεια στην ΜΕΘ, είναι αυτονόητη ότι μπορεί να υπάρχει.

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες και πότε θα φύγει ο κορωνοϊός;  Κάποιοι επιστήμονες λένε ότι αυτό θα συμβεί έως το 2022.

Αυτό θα φανεί όταν καταγράφουμε λιγότερες νοσηλείες και λιγότερους θανάτους. Δεν θα το δούμε από τον αριθμό των κρουσμάτων. Δεν θα παθαίνουμε τίποτα αν έχουμε κορωνοϊό, αλλά δεν αρρωσταίνουμε βαριά. Ελπίζουμε ο ιός να γίνει λιγότερο θανατηφόρος.  Έχω ένα πακέτο με δημοσιεύσεις που η μία λέει ότι θα τελειώσει αυτή η κατάσταση στις 4 Δεκεμβρίου και η τελευταία λέει ότι θα τελειώσει το 2030. Η μια λέει ότι στην Ελλάδα θα πεθάνουν 100 άνθρωποι και η άλλη 100.000. Είναι πολύ επισφαλή όλα αυτά. Έχουμε δύο δεδομένα που πρέπει να βλέπουμε. Καταρχήν ιστορικά οι πανδημίες φεύγουν με κύματα. Κάνουν το πρώτο και το δεύτερο κύμα που είμαστε, κάνουν και ένα μικρότερο και φεύγουν. Στη Σερβία που ξεκίνησε νωρίτερα το δεύτερο κύμα κράτησε 2-3 μήνες. Στην καραντίνα το πρώτο κύμα κράτησε 40 ημέρες. Η Σερβία έπεσε σε κρούσματα και τώρα φαίνεται να κάνει ένα τρίτο κύμα. Αυτή είναι μια πορεία που ταιριάζει και με την πανδημική γρίπη του 2018. Την επόμενη χρονιά είχαμε αρκετά κρούσματα και μετά έφυγε. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα ζήσουμε ένα ακόμη κύμα πριν το καλοκαίρι και κάπου εκεί να τελειώσει. Αλλά και αυτή η εκτίμηση που κάνω είναι με ιστορικά δεδομένα αλλά έχει μεγάλη επισφάλεια.

Πηγή: larissanet.gr