Στη σημερινή εποχή που οι νέες τεχνολογίες κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος,η παραδοσιακή τέχνη του θεάτρου σκιών,ο γνωστός σε όλους μας Καραγκιόζης καταφέρνει να συγκινεί ακόμη μικρούς και μεγάλους. Κοντά μας έχουμε έναν από τους καλύτερους καραγκιοζοπαίκτες και ζωγράφους της νεότερης γενιάς. Τον Χρήστο Ζάνη.

-Χρήστο πώς δικαιολογείς το γεγονός ότι ο Καραγκιόζης παραμένει αγαπημένο θέαμα σε νέα παιδιά;

-Το θέατρο σκιών είναι ένα θέαμα που δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά όπως λανθασμένα νομίζουν κάποιοι.Είναι ένα θέατρο για όλη την οικογένεια.Ένα θέατρο βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα του ελληνικού λαού.Ο Καραγκιόζης είναι ο καθρέπτης του μέσου έλληνα.Ότι απασχολεί και προβληματίζει εσένα,εμένα,το φίλο μας απασχολεί και τον Καραγκιόζη.

-Πως καταφέρνει να αντιπαλεύεται την τεχνολογία όμως;

-Γιατί είναι ένα ζωντανό θέατρο.Στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό.Όσες φορές και αν δεις το ίδιο έργο θα είναι διαφορετικό.Γιατί ανάλογα το κοινό σου αλλάζει και ο τρόπος που θα παίξεις.Το καρτούν πάντα είναι ίδιο.Ο Καραγκιόζης μας ποτέ.Ο Καραγκιόζης αλληλεπιδρά με το κοινό του.Ο καραγκιοζοπαίκτης αφουγκράζεται τις ανάγκες και τα θέλω του κοινού του,και τα προσφέρει μέσα από τις φιγούρες του και την ψυχή του απλόχερα.Αυτή η ταπεινότητα με τα πενιχρά μέσα του θεάτρου σκιών,αλλά την μεγάλη του ουσία,είναι που δίνει στον πιτσιρικά τη δυνατότητα με ένα πανί και φιγούρες να στήσει ένα μαγικό κόσμο και να ψυχαγωγήσει τους φίλους του.Και με αυτό τον τρόπο να θεριέψει ακόμη περισσότερο η αγάπη του για τον Καραγκιόζη μας.

-Η οικογένειά σου δεν είχε αντίρρηση να ασχοληθείς με αυτό;

-Κατάγομαι από τη μεριά της μητέρας μου από τους Σουκαίους.Ονομαστούς μουσικούς με καλλιτεχνική διαδρομή και ιστορία ενός αιώνα και παραπάνω στην πλάτη τους και λατρεία για την παράδοση της Ελλάδος.Εκείνοι με ενθάρρυναν να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.Και από τη μεριά του πατέρα μου όμως παρόλο που δεν είναι καλλιτέχνες είναι όλοι φιλότεχνοι.Σπούδασα Φυσικοθεραπεία.Την καρδιά μου όμως την έκλεψε ο Καραγκιόζης και το μπουζούκι.

-Κάνεις και πολύ όμορφες φιγούρες. Μίλησέ ,μας γι’ αυτό.

-Ανέκαθεν είχα κλήση στη ζωγραφική.Έτσι όταν ξεκίνησα να φτιάχνω φιγούρες αυτό έγινε αβίαστα.Όπως κυλά το νερό στην ψάθα.Φτιάχνω φιγούρες από όλα τα υλικά:δέρμα,χαρτόνι,πλαστικό.Επίσης φτιάχνω σκηνικά,ντεκόρ και ρεκλάμες.Έχω τη χαρά και την τιμή πάρα πολλοί εκλεκτοί συνάδελφοι να παίζουν με εργαλεία καμωμένα από τα χέρια μου.

-Ο Καραγκιόζης έχει ζωή;

-Όσο υπάρχει Ελλάδα θα υπάρχει και Καραγκιόζης.Άντεξε ο Καραγκιόζης μας.Τράβηξε πολλά.Δέχθηκε επίθεση από τον κινηματογράφο,από την τηλεόραση,από το βίντεο και τώρα από το διαδίκτυο.Και όμως είναι εδώ.Πιο δυνατός ζωντανός και επίκαιρος από ποτέ.Να αγκαλιάσει τον κάθε προβληματισμένο συνάνθρωπό μας και να τον ταξιδέψει στον μαγικό και γεμάτο αγάπη και γέλιο κόσμο του.Να δώσει κουράγιο σε όλους μας και να μας πει ότι και εμείς όπως εκείνος θα βγούμε νικητές από την οποιαδήποτε αντιξοότητα!!!

Τον Κο Χρήστο Ζάνη μπορείτε να τον βρείτε για παραγγελίες και ότι άλλο επιθυμείτε γύρω από το θέατρο σκιών στο fb:Θέατρο Σκιών Χρήστου Ζάνη-Σούκα.