Αθανασία Κιφοκέρη: Να αγαπάτε τον εαυτό σας, να τον φροντίζετε και να προσπαθείτε για το καλύτερο

Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη;

Από πάντα, από όταν ήμουν πολύ μικρή που οι γονείς μου με είχαν γράψει σε ωδείο για να παρακολουθήσω μαθήματα μουσικής. Επίσης, στην παιδική μου ηλικία είχα παρακολουθήσει μαθήματα χορού. Αργότερα, όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο ξεκίνησα να ασχολούμαι με την συγγραφή και από το 2014 συνεργάζομαι με εκδοτικούς οίκους όπου προωθούν τα βιβλία μου, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι με την υποκριτική, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής με καταξιωμένους δάσκαλους στο Θέατρο των Αλλαγών και στην δραματική σχολή Τabula Rasa και μέσα από αυτό το μαγικό ταξίδι έχω γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό μου και βρήκα πτυχές μέσα μου που δεν ήξερα ότι είχα. Γενικότερα, η υποκριτική επιδρά μέσα μου εξελικτικά και προοδευτικά.

Στο θέατρο που σας βρίσκουμε;

Έχω την τιμή να είμαι μέλος στην θεατρική ομάδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων όπου προετοιμάζουμε την Μήδεια του Μποστ. Το σκηνοθετεί ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Τραϊφόρος.

Συνήθως οι περισσότεροι συγγραφείς είτε έχουν σπουδάσει κάποιο αντικείμενο, είτε ασκούν ως επάγγελμα κάτι τελείως διαφορετικό από την συγγραφική τους ιδιότητα αλλά και τις σπουδές τους. Θα θέλατε να μας μιλήσετε σχετικά με αυτό και να μας πείτε πόσο αρμονικός είναι ο συνδυασμός όλων αυτών και κατά πόσο αλληλοεπηρεάζονται οι επιμέρους ιδιότητες σας;

Εγώ έχω σπουδάσει παιδαγωγικά στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάνω μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών και συνάμα έχω παρακολουθήσει μαθήματα ισπανικών στο Ισπανικό Ινστιτούτο (Cervantes) και μαθήματα υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών με καθηγητή τον ηθοποιό Θοδωρή Αθερίδη. Γενικά έχω πειραματιστεί σε διάφορους τομείς και έχω κάνει διάφορες δουλειές όπως για παράδειγμα έχω εργαστεί σε εκδοτικούς οίκους, σε φροντιστήρια, σε χρηματιστηριακή εταιρεία και φυσικά ως νηπιαγωγός που είναι το βασικό μου επάγγελμα. Αυτό βέβαια δεν επηρεάζει την αγάπη μου για τα βιβλία και την συγγραφή ωστόσο δεν τα συνδέω. Η συγγραφή δεν αποτελεί επάγγελμα για εμένα αλλά κυρίως την ανάγκη μου να εξωτερικεύσω τα συναισθήματα μου και τις σκέψεις μου.

Αγαπημένη φράση; Τα πιστεύω σου σταματάνε εκεί που ξεκινάει η ζωή κάποιου άλλου.

Έχετε κάτι καινούριο να μας πείτε για τα επαγγελματικά σας;

Ναι, συμμετείχα με ένα ποίημα στο ημερολόγιο 2021 με το βλέμμα των παιδιών που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις που μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί σε πολλά γνωστά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και της Κύπρου και συνάμα συμμετείχα με μια μικρή ιστορία που μιλάει για τον Κορονοιό στο Λογοτεχνικό ημερολόγιο 2021 που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέφαλος και συμμετέχουν 302 σύγχρονοι καλλιτέχνες και λογοτέχνες από Ελλάδα, Κύπρο και από το εξωτερικό. Επιπλέον είναι σχεδόν έτοιμο το καινούριο μου βιβλίο που έχω γράψει σχετικά με το ευ-ζην και εκτός απροόπτου θα κυκλοφορήσει προσεχώς.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε;

Να αγαπάτε τον εαυτό σας, να τον φροντίζετε και να προσπαθείτε για το καλύτερο.