H Ολυμπία, η Νέτα, η Κορνηλία και η Ουρανία… Τέσσερεις γυναίκες εγκλωβισμένες για πολλά χρόνια σε αδιέξοδους γάμους, που τις φθείρουν ψυχολογικά με το βάρος των υποχρεώσεών τους, αποφασίζουν η καθεμία ξεχωριστά και όλες μαζί να αλλάξουν τη ζωή τους, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους… Όλες τις ενώνει ένας κοινός στόχος, μια κρυφή λαχτάρα που βασανίζει αρκετό καιρό το μυαλό τους, και προσπαθεί να πάρει σάρκα και οστά… Επιθυμούν σαν κολασμένες να πάρουν εκδίκηση για τα χαμένα όνειρα και τον χαμένο χρόνο… Όμως εμπόδιο σε αυτό είναι οι ίδιες τους οι μανάδες που ελέγχουν τις ζωές τους… Θα τα καταφέρουν τελικά να βρουν τη δικαίωση; Ένα εξαιρετικό δείγμα κοινωνικής λογοτεχνίας που φέρνει τη γυναίκα ενώπιον του εαυτού της!

 

Maria

Ξέρεις εκείνη τη στιγμή όταν είσαι σίγουρος για κάτι; Εκείνη την υπέροχη, μαγική στιγμή όταν πιάνεις στα χέρια σου ένα βιβλίο και ξέρεις, απλώς ξέρεις, πως θα σου αρέσει πολύ. Δεν το έχεις διαβάσει, δεν γνωρίζεις την πένα του συγγραφέα του, όμως νιώθεις πως το βιβλίο θα είναι ωραίο.

Αυτή ακριβώς ήταν η αίσθησή μου όταν πρωτοαντίκρισα το καινούριο βιβλίο του Τάσου Αγγελίδη-Γκέντζου. Για κάποιο περίεργο λόγο, ήμουν σίγουρη πως η «Γλυκιά Εκδίκηση» θα είναι ένα καλό βιβλίο. Όμως έκανα λάθος. Η «Γλυκιά Εκδίκηση» δεν είναι ένα καλό βιβλίο. Κατά την προσωπική μου άποψη, πρόκειται για ένα σύγχρονο λογοτεχνικό αριστούργημα.

Τέσσερις γυναίκες πνιγμένες μέσα στις ζωές και στους γάμους τους. Θέλουν να ξεφύγουν, να απαγκιστρωθούν, να γλυτώσουν. Τολμούν να οργανώσουν το σχέδιο διαφυγής τους, όμως η ελευθερία έχει ακριβό τίμημα. Τι γίνεται όταν εσύ ο ίδιος, με τις αποφάσεις και τις επιλογές σου, διαλέγεις τη φυλακή σου;

Η «Γλυκιά Εκδίκηση» είναι ένα βιβλίο καταπέλτης απέναντι στην κοινωνία που κατασκευάζει πρέπει, θεσμούς, επιθυμίες. Κυρίως όμως, είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τον αγώνα των ανθρώπων να κάνουν τα θέλω τους πραγματικότητα. Ωστόσο, κάποιες φορές τα όνειρά που έχουμε είναι καθορισμένα από άλλους, κι ας έχουμε πεισθεί για την αυθεντικότητά τους. Και η οικογένεια μπορεί να είναι ο προστάτης μας, αλλά και οι αλυσίδες μας.

Η πένα του συγγραφέα είναι αριστοτεχνική. Σχεδόν ντρέπεσαι που διαβάζεις κάτι τόσο άρτιο. Πολυεπίπεδη γραφή, γεμάτη λυρισμό, με εξαιρετικά δείγματα γλωσσικής δημιουργίας. Τα ψυχολογικά προφίλ των ηρώων είναι καλοδουλεμένα, απόλυτα πιστά στο παρελθόν και τους χαρακτήρες.

Μπορεί ένα βιβλίο να σου αλλάξει τη ζωή;

Φυσικά και μπορεί. Ο Τάσος Αγγελίδης-Γκέντζος έχει γράψει ένα τέτοιο βιβλίο. Ακόμη κι αν η υπόθεση φαινομενικά δεν έχει κάτι πρωτότυπο, αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Όχι μόνο γιατί θα σας εκπλήξει, αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για ένα αξιόλογο δείγμα λογοτεχνικής γραφής. Προκαλεί έντονα συναισθήματα και σκέψεις. Προσελκύει τον αναγνώστη και σιγά-σιγά τον βυθίζει σε άγνωστα νερά, προτρέποντάς τον να τα κολυμπήσει. Δεν είναι πάντα ευχάριστο να διαβάζεις κάτι τόσο αληθινό –χωρίς ίχνος ωραιοποίησης- είναι όμως μοναδικό και σπάνιο.

Η «Γλυκιά Εκδίκηση» είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει και χαίρομαι που στολίζει τη βιβλιοθήκη μου.

Η ζωή 4 γυναικών που ο χρόνος τις προσπερνούσε,αλλά αυτές ζούσαν μέσα στα πρέπει και τα επακόλουθα τους,
χωρίς να πραγματοποιούνται τα όνειρά τους και τα θέλω τους.Σε μια κοινωνία όπου Ανθρωποι που έχουν ανεξέλεγκτες προσδοκίες
άνθρωποι που εθελοτυφλούν μπροστά στα εμφανή προβλήματα του διπλανού,άνθρωποι που μισούν με πάθος,
άνθρωποι που αγαπούν με αυταπάρνηση.
Ο συναισθηματικός μαρασμός,η σκληρότητα,ο σαρκασμός,η καταπίεση,η αδικία που κατακλύζει το μυαλό,
η ελπίδα που χάνεται ειρωνεύοντας τες,προκαταλήψεις που στερούν τον άνθρωπο την δυνατότητα να αντιμετωπίσει
τους γύρω έχουν σαν κίνητρο μια εκδίκηση με μελετημένα βήματα ,προσφέροντας τους μια προσωρινή
και μικρή ικανοποίηση που πιθανόν γυρνά εις βάρος τους??
Η πλοκή ξετυλίγεται με υπέροχο τρόπο και
Η ροή των γεγονότων θα σας παρασύρει και θα δείτε την εκδίκηση με άλλο μάτι ο καθένα σας.
Πρωτότυπο-καυστικό με ένα λόγο και ύφος χειμαρρώδη με πλούσιο λεξιλόγιο και με τον ιδιαίτερο και περίπλοκο
τρόπο γραφής του συγγραφέα ,ο οποίος αναρωτιέμαι πως κατάφερε να περάσει τα βιώματα των γυναικών
στο αναγνωστικό κοινό.
Πηγή: https://www.goodreads.com