Πριν κάποιες εβδομάδες περίπου είχα την χαρά και την ευτυχία να συνομιλήσω με μια νέα και αρκετά ταλαντούχα θα έλεγα αρθρογράφο, την νεαρή Μαρία Σκαμπαρδώνη ένα ιδιαίτερο άνθρωπο με χαρακτήρα , αξίες και κυρίως ηθική.

Αλλά ας πάμε να δούμε τι μας είπε για το ξεκίνημα της αλλά και πράγματα σχετικά με εκείνη και αυτό που αγαπά να κάνει.

Γ. Λ: Καλησπέρα Μαρία, νιώθω πολύ ευτυχής που μιλάμε και από κοντά, διαβάζοντάς σε, ανυπομονούσα πάρα πολύ να μιλήσω έστω και από κοντά.

Μ. Σ:Και εγώ Γεωργία μου, είμαι πολύ ευγνώμων και ευτυχής και χαίρομαι που είμαι εδώ και κάνουμε αυτή την συνέντευξη

Γ. Λ:Λοιπόν όταν είσαι έτοιμη ξεκινάμε

Μ. Σ: Εντάξει

Γ. Λ:Ωραία, πάμε λοιπόν στην πρώτη μας ερώτηση. Μαρία μου, ποια ήταν τα περιοδικά που έγραψες και ποιο ήταν το πρώτο άρθρο σου που δημοσιεύθηκε

Μ. Σ: Το πρώτο μου άρθρο, είχε τον τίτλο, έχεις περισσότερη δύναμη από ότι νομίζεις, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Εναλλακτική Δράση και αφορούσε την αποτυχία στις πανελλήνιες αλλά και το πως μέσα από την αποτυχία μπορείς να βρεις την δύναμη να συνεχίσεις την ζωή σου πέρα από αυτή την αποτυχία.

Συνεχίζοντας, άρχισα να δημοσιεύω άρθρα στο site Tempo. gr και στα Μικροπράγματα Lifo, και μετά, άρχισα να στέλνω σε πάρα πολλές σελίδες…στο Healing Effect, από τις πρώτες μου.

Γ. Λ:Πώς ένιωσες όταν είδες τα άρθρα σου δημοσιευμένα, ποιο ήταν το πρώτο σου συναίσθημα;

Μ. Σ:Μοναδικά. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις πως άλλοι άνθρωποι εκφράζονται με αυτό που γράφεις. Πλέον, επειδή ασχολούμαι με την αρθρογραφία πολύ διεξοδικά και επίσημα, δέχομαι συνέχεια μηνύματα με ”μπράβο”, ”συγχαρητήρια”.

Γ. Λ:Μπράβο Μαρία, χαίρομαι που ένιωσες τόσο όμορφα για κάτι που σε εκφράζει, βλέπω ότι σου αρέσει πολύ αυτό που κάνεις και το κάνεις με πολύ αγάπη πότε θυμάσαι τον εαυτό σου, να γράφει για πρώτη φορά, έγραφες από μικρή ηλικία;

Μ. Σ:Αισθανόμουν ένας άνθρωπος ελεύθερος από τη στέρεα και επίπεδη λογικά. Έγραφα μικρά ποιήματα, μικρά διηγήματα, μικρές ιστορίες. Αισθανόμουν τη δημιουργική πλευρά του εαυτού μου να εξελίσσεται, να βγαίνει στην επιφάνεια, να απελευθερώνεται.

Γ. Λ:Πολύ ενδιαφέρον, θεωρείς ότι το γράψιμο σε απελευθέρωσε και σε έκανε να νιώθεις πιο γεμάτη, πιο ολοκληρωμένη;

Μ. Σ:Απόλυτα. Έπλαθα με το μυαλό μου ιστορίες στις οποίες μπορούσα να δώσω το δικό μου τέλος, αισθανόμουν ελεύθερη από κοινωνικούς καθωσπρεπισμούς, από απαγορεύσεις και προκαταλήψεις. Μου άρεσε η αίσθηση πως μου γεννιούνται εντός μου ιστορίες από τα μικρά και καθημερινά της ζωής (πχ, μία γάτα, ένα λουλούδι). Ήθελα μέσα από τη γράφη μου να κάνω τον κόσμο καλύτερο και, φυσικά, και εμένα (διότι όταν γράφεις κάτι το αποστηθίζεις καλύτερα)..

Γ. Λ:Θεωρείς ότι από τότε που έχεις αρχίσει να γράφεις έχει αλλάξει κάτι μέσα σου;

Μ. Σ:Από τότε που άρχισα να δημοσιεύω τα κείμενά μου, ναι. Για πολλούς λόγους; αισθάνομαι περισσότερο την αξία μου, αισθάνομαι πως εκτιμάται ένα κομμάτι του εαυτού μου, αισθάνομαι πως βοηθάω ανθρώπους μέσα και από δικά μου βιώματα ζωής (να περάσω το μήνυμα πως αν ο άνθρωπος που είσαι τρελά ερωτευμένη σε πληγώσει, εσύ μπορείς να το εκμεταλλευτείς και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου). Γράφω, κυρίως, φιλοσοφικά κείμενα επειδή μελετώ Φιλοσοφία από το Δημοτικό κιόλας.

Γ. Λ:Δηλαδή θες να τους κάνει να σε αισθανθούν και  να τους κάνει να μπουν στα παπούτσια σου  και το αντίθετο, να τους ευαισθητοποιήσεις και να τους κινητοποιήσεις από ότι κατάλαβα, πολύ ενδιαφέρον Μαρία, σε πόσα περιοδικά γράφεις μέχρι στιγμής;

Μ. Σ:Να συμπαρασύρω τον αναγνώστη, θέλω, να τον βοηθήσω να κάνει και εκείνος τον κόσμο καλύτερο.

Γράφω στην ιστοσελίδα την οποία αμείβομαι για θέματα σχετικά με αθλητισμό, διατροφή. Και είμαι σταθερή αρθρογράφος στη σελίδα Τυπολόγος, Εναλλακτική Δράση, τη σελίδα τρόμου και φανταστικού The weird side daily, τη Lifo. Και επειδή πέρυσι έδωσα ξανά Πανελλήνιες και κατάφερα να εισαχθώ στη Θεολογική σχολή Αθηνών, γράφω για θεολογικά θέματα (μελετώ για πολλά χρόνια την Παλαιά και Καινή Διαθήκη και μπορώ με τις παραπάνω γνώσεις που έχω, να συγκρίνω και να αναλύω διάφορα θεολογικά θέματα).

Και έχω γράψει άρθρα σχετικά με πολεμικές τέχνες στον Πανελλήνιο Οδηγό Πολεμικών Τεχνών.

Γ. Λ: Έχεις γράψει πολύ ενδιαφέροντα άρθρα , είσαι όντως ένας αξιόλογος άνθρωπος, Μαρία μου.

Μ. Σ: Δεν είμαι, το προσπαθώ. Με όλα τα λάθη και τα στραβά μου. Το προσπαθώ όμως..

Γ. Λ:Και νομίζω αυτό είναι που μετράει, η προσπάθεια να πετύχεις ότι θες, αλήθεια έχεις κάποια όνειρα πέρα από την αρθρογραφία, που θα ήθελες να κάνεις κάτι άλλο που θες επίσης πάρα πολύ.

Μ. Σ:Έχω πάει σε ΙΕΚ το οποίο δεν τελείωσα, αλλά σκοπεύω να αρχίσω ξανά σπουδές Δημοσιογραφίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ή να δώσω ξανά Πανελλήνιες (βασικά, το έχω αποφασίσει). Προς το παρόν, ασχολούμαι με τις σπουδές στη Θεολογία.

Είναι όνειρο ζωής για εμένα να πάρω πτυχίο και στα τρία: Δημοσιογραφία, Ψυχολογία, Θεολογία. Θα το καταφέρω, ΦΥΣΙΚΑ!!!

Γ. Λ: Μπράβο έχεις στόχους και τους καταφέρνεις, πες μου, τρία θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σου ;

Μ. Σ:Αγαπάω τους φίλους μου και είμαι έτοιμη να κάνω τα πάντα για αυτούς, είμαι κοινωνική και έχω πείσμα για αυτά που θέλω.

Γ. Λ:Πιστεύεις ότι για να πετύχεις κάποιος σε αυτό το χώρο, πέρα απο ένα χαρτί και το ταλέντο του, παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας;

Μ. Σ: Ναι..το πιστεύω..απαιτείται το ταλέντο, απαραίτητη η δουλειά και η αφοσίωση σε αυτό που θέλεις, ο χαρακτήρας θα σου ανοίξει πόρτες.

Γ. Λ:Μαρία τι συμβουλές θα έδινες σε ένα νέο αρθρογράφο;

Μ. Σ:Να μην ακούει τα αρνητικά σχόλια των άλλων, να οπλιστεί με υπομονή (διότι και οικονομικά θα είναι δύσκολα αν θέλεις να βγάλεις εισόδημα από αυτό), αλλά και θα πρέπει να αποκτήσεις δυσανεξία στις αρνητικές εκτιμήσεις και σχόλια. Κατά κάποιο τρόπο, όταν ένα άρθρο σου θα το διαβάσουν 50. 000 άτομα γίνεσαι ”γνωστή” με την έννοια ότι κάποιος θα ταυτιστεί, κάποιος θα διαφωνήσει.

Και να μην αφήνει, φυσικά, προσωπικά συναισθήματα και προκαταλήψεις να θολώνουν την κρίση του.

Γ. Λ: Και πάμε και στις τελευταίες ερωτήσεις και κλείνουμε  αυτή την συνέντευξη. Πιστεύεις, ότι χρειάζεται να έχεις γερό στομάχι  για να γίνεις αρθρογράφος;

Μ. Σ: Πρέπει να έχεις δει σκοτάδι για να εκτιμήσεις το φως. Δεν το βλέπω υπό το πρίσμα των Ανατολικών θρησκειών, πιστεύω πως στη ζωή πρέπει να βιώσεις και τα αρνητικά και τα θετικά συναισθήματα.

ΑΠΟΛΥΤΑ…Δεν είναι για όλους. Όπως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι γεννημένοι για να είναι μουσικοί, γιατροί, το οτιδήποτε.

Γ. Λ:Έχεις απόλυτα δίκιο, αλήθεια εσύ έχεις κάποια πρότυπο, δηλαδή πες μου τρεις γυναικείες προσωπικότητες που θαυμάζεις.

Μ. Σ: Σιμόν Ντε Μποβουάρ, Τζόαν Κρόφορντ, Μαλβίνα Κάραλη

Γ. Λ:Πολύ ενδιαφέρουσες και έντονες προσωπικότητες , Μαρία μου, σου εύχομαι τα καλύτερα και σε ευχαριστώ για την συνέντευξη που μας παραχώρησες.

Μ. Σ:Και εγώ το ίδιο, να έχουμε υγεία, πίστη στα όνειρά μας και ακλόνητη πίστη στα θέλω μας! Ευχαριστώ και εγώ για την τιμή.

Παρακάτω σας παραθέτω κάποιους συνδέσμους με κάποια άρθρα που έχει γράψει  η ίδια.

Κρύβεις περισσότερη δύναμη μέσα σου απ’ ό,τι πιστεύεις…

«Με τη λογική τους θα βάζαμε το κοριτσάκι 13 ετών που μόλις εμφάνισε περίοδο να γονιμοποιήσει το ωάριό του»

Rear Window

Και μέσα από την καρδιά μου να σου ευχηθώ να καταφέρεις ότι και να πετύχεις στην ζωή σου

Με εκτίμηση

Γεωργία Λευκοφρύδη για PolisPost