Ο Στέφανος Σταμέλλος συζητά με τον Γιώργο Διαμάντη για θέματα συγγραφής,πολιτικής,οικολογίας και ορειβασίας

-Το τρίπτυχο των δράσεών σας εστιάζεται στη συγγραφή και στην οικολογία-ορειβασία. Πώς συνδυάζονται;

Πρώτα θέλω να σας ευχαριστήσω για την καλή διάθεση που είχατε να φιλοξενήσετε τις απόψεις μου στο Polispost.com, που διαχειρίζεστε.

Βάζετε δύο θέματα που αλληλοσυμπληρώνονται. Προσωπικά θεωρώ ότι η οικολογία είναι τρόπος σκέψης και τρόπος ζωής. Η ορειβασία επίσης είναι ένα χόμπι και μια δραστηριότητα που εκφράζει την αγάπη για τη φύση και το βουνό, που ουσιαστικά γίνεται τρόπος ζωής κάτω από την οπτική της οικολογίας. Οι οικολογικές ανησυχίες και οι ορειβατικές δραστηριότητες φυσικά προϋπήρξαν της προσπάθεια για συγγραφή. Το βιβλίο μου «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα του ελληνικού κράτους» και αυτά που πιθανόν να ακολουθήσουν, ήρθε ως αποτέλεσμα και είναι η αποτύπωση των εμπειριών και των σκέψεων, κάποιων κατασταλαγμάτων, από τις διαδρομές κυρίως στη φύση.

-Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας». Τι πραγματεύεται το βιωματικό σας αφήγημα;

Ναι, το βιβλίο είναι πράγματι ένα αφήγημα, μια βιωματική περιγραφή ενός οδοιπορικού έντεκα ημερών στα πρώτα σύνορα του σύγχρονου ελληνικού κράτους με τα πόδια, μια κατάθεση ψυχής και μια μαρτυρία, προϊόν αυτής της αγάπης για το βουνό και την περιπέτεια. Δεν είναι καθαρά ιστορικό, ούτε μόνο περιγράφει τις εμπειρίες του οδοιπορικού. Είναι ένα μίγμα ιστορικών, πεζοπορικών, ορειβατικών, γεωγραφικών και πολιτιστικών στοιχείων, αλλά και περισσότερο προσωπικών συναισθημάτων.

Σκοπό έχει να αναδείξει, στο βαθμό που το πετυχαίνει, τον ρόλο που έπαιξαν τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας στην περίοδο των πενήντα χρόνων, από το 1832 έως το 1881 - μια οριογραμμή που άλλαξε δραματικά τα δεδομένα και τις ισορροπίες στις περιοχές που χαράχτηκε - και τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε η ληστοκρατία στις πρώτες δεκαετίες της απελευθέρωσης.

Σκοπό επίσης έχει να παρακινήσει τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση να ασχοληθούν περισσότερο και να αναδείξουν αυτά τα ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα της εποχής και την ίδια την οριογραμμή. Να βοηθήσει τον αναγνώστη, τον ιστορικό, τον φυσιοδίφη, τον πεζοπόρο, τον ορειβάτη, τον ψαγμένο τουρίστα που θα το αποκτήσει και θα το μελετήσει, να γνωρίσει την ιστορία, την γεωγραφία, να γνωρίσει τα πλούσια πολιτιστικά δρώμενα αυτής της περιοχής σε μια «γκρίζα» περίοδο της νεότερης ιστορίας του ελληνικού κράτους∙ και, γιατί όχι, να περπατήσει σ’ αυτούς τους τόπους.

-Μιλήστε μας για τις οικολογικές σας δράσεις-παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας.

Λέμε πολλές φορές ότι η Λαμία και η Φθιώτιδα βρίθει από περιβαλλοντικές «πληγές». Στόχος μας είναι η ανάδειξη αυτών των προβλημάτων και «πληγών» και, μέσα από προτάσεις και παρεμβάσεις, να πετύχουμε την «επούλωση» τους. Επιγραμματικά θα αναφέρω: τη διαχείριση των στερεών και των υγρών αποβλήτων, τη ρύπανση του Μαλιακού και του Σπερχειού, τα λύματα των ελαιοτριβείων, τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την εναπόθεση της

σκουριάς στο βυθό του Βόρειου Ευβοϊκού, τα μεταλλεία στην Οίτη, την προστασία των περιαστικών δασών, την προστασία του Ξηριά της Λαμίας και των άλλων χειμάρρων, την προστασία των περιοχών Natura, των υπόγειων και επιφανειακών νερών, την παράνομη θήρα και αλιεία, τη βιολογική γεωργία και τα προβλήματα της βιώσιμης παραγωγής και ευημερίας.

-Με τις πολιτικές σας παρεμβάσεις και την αρθρογραφία στηλιτεύετε τα τοπικά «κακώς κείμενα». Ποια η απήχηση των θέσεών σας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Δυστυχώς τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών μας δεν κρίνονται τόσο από το τι θέλουμε εμείς και το πόσο καλά τα λέμε, αλλά από πολλές άλλες παραμέτρους και κυρίως από τους διάφορους μηχανισμούς, τα συμφέροντα και τις αδυναμίες του συστήματος διακυβέρνησης στη χώρα μας και στην αυτοδιοίκηση. Όμως για μας χρέος είναι να προσπαθούμε καθημερινά γι’ αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε ή να διορθώσουμε. Τα οικολογικά προβλήματα ζητάνε αλλαγές σήμερα. Γιατί όσο χρονίζουν, τόσο επιβαρύνουν τα οικοσυστήματα, τη φύση, το περιβάλλον. Γι’ αυτό εντείνουμε τη δράση μας για να έχουμε κάποια αποτελέσματα. Προπαντός όμως πρέπει να αλλάξουν πολλά στις πολιτικές. Και οι πολίτες πρέπει να δείξουν ότι δεν ανέχονται, δεν είναι συνένοχοι στις διαιώνιση των «πληγών» που έχουν επιπτώσεις στην ίδια τη ζωή τους, αλλά και στη φύση.

-Από τις ορειβατικές σας εξορμήσεις μπορείτε να ξεχωρίσετε τις πιο σημαντικές;

Αυτές που ξεχωρίζουν στη σκέψη μου κάθε φορά είναι η συμμετοχή μου σε δύο αποστολές στο εξωτερικό. Η μία στο Νεπάλ το 2004, στο trekking της Annapurna και το πέρασμα του Thorong La με μέγιστο υψόμετρο 5.416μ και η άλλη η ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης το 2005, στο El Brouz στον Καύκασο με μέγιστο υψόμετρο τα 5.642μ. Ήταν για μένα ξεχωριστές εμπειρίες ζωής, ανεπανάληπτες, πρωτόγνωρες εμπειρίες ορειβατικές, αλλά και εμπειρίες που έχουν σχέση με τους ανθρώπους, κυρίως του Νεπάλ.

Στέφανος Σταμέλλος http://www.e-ecology.gr https://www.facebook.com/stefanos.stamellos