Το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας επιστρέφει πλήρως προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του διαδικτυακά, από τις 14 έως τις 22 Νοεμβρίου.

Παιδιά και έφηβοι, σε Ελλάδα και Κύπρο, θα μπορέσουν φέτος να παρακολουθήσουν ταινίες, δωρεάν, στον ιστότοπο της διοργάνωσης.

Για το 2020,  το Φεστιβάλ – που πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Καλλίστη– παρουσιάζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα για κάθε οικογένεια, εμπλουτισμένο με νέες θεματικές που απευθύνονται σε παιδιά από 2 ετών, στους εφήβους, αλλά και στους γονείς που θέλουν να θυμηθούν τη δική τους παιδική ηλικία.

Πραγματοποιώντας ένα κινηματογραφικό ταξίδι (από τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ ως το Μεξικό, το Νεπάλ και τη Μογγολία ) μέσα από  προβολές βραβευμένων ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μικροί και μεγάλοι θα ψυχαγωγηθούν, γνωρίζοντας περισσότερα για τους ανθρώπους, τους τόπους και τους πολιτισμούς του κόσμου.

Μέρος του Φεστιβάλ (31 ταινίες μικρού μήκους) θα είναι προσβάσιμο σε άτομα με δυσκολία στην κατανόηση, σε άτομα με αυτισμό και νοητική αναπηρία. Μέσω της γλώσσας easy2read, η οποία «μεταφράζει» τα κείμενα κάνοντάς τα πιο κατανοητά, ο ιστότοπος του Φεστιβάλ γίνεται επίσης προσβάσιμος στις παραπάνω ομάδες.

Φωτό: https://athicff.com/

Οι θεματικές στις οποίες δίνει έμφαση το φετινό Φεστιβάλ εστιάζουν σε παιδιά που:

  • Υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Όπως οι μαθητές από την Κωνσταντινούπολη, που ακολουθούν το παράδειγμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ και αναλαμβάνουν δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, στο ντοκιμαντέρ «Θέλουμε το Μέλλον μας!» (We Want Our Future!) του Aτόμ Σασκάλ από την Τουρκία. Στο ντοκιμαντέρ «Μικροπλαστικά Παντού» (Microplastic Madness) των Ατσούκο Κουέρκ και Ντέμπι Λι Κόεν από τις ΗΠΑ, οι μαθητές της πέμπτης τάξης ενός Δημόσιου Σχολείου στο Μπρούκλιν γίνονται πολίτες-επιστήμονες και ακτιβιστές και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινότητα για την επιτακτική ανάγκη ενός Plastic Free Future (μέλλοντος χωρίς πλαστικά).
  • Αφηγούνται σημαντικά ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα. Στην ταινία «Φρίτζι: Μια Επαναστατική Ιστορία» (Fritzi: A Revolutionary Tale) των Ραλφ ΚούκουλαΜατίας Μπρουν η ειρηνική επανάσταση του 1989 παρουσιάζεται από την οπτική ενός παιδιού στην ανατολική Γερμανία, ενώ στο «Πέρασμα» (The Crossing) της Τζοάν Χέλγκελαντ από την Νορβηγία οι θεατές ταξιδεύουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και «ακολουθούν» δυο αδέλφια που βοηθούν δυο εβραιόπουλα να περάσουν με ασφάλεια τα σύνορα της Νορβηγίας κάτω από τη μύτη των Ναζί προς την ουδέτερη Σουηδία. ( Το φιλμ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Παιδικής Ταινίας στο φετινό Zlin International Film Festival for Children and Youth).
  • Εκφράζονται μέσα από το ποδόσφαιρο, ακόμα και ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες. Στο ντοκιμαντέρ «Koυσάσα» (Kusasa) του Σέιν Βερμότεν, η ομάδα ποδοσφαίρου Kusasa Stars ξεκινάει από μια παραγκούπολη 15.000 κατοίκων στο Γκρένταλ της Νοτίου Αφρικής και φτάνει να διαγωνίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Gothia Cup, στη Σουηδία. Στην ταινία «Τα πόδια του Μαραντόνα» (Maradona’s Legs) του Φιράς Κουρί, δυο αγόρια από την Παλαιστίνη αναζητούν το τελευταίο αυτοκόλλητο για το άλμπουμ τους στη διάρκεια του Μουντιάλ του 1990.
  • Βρίσκουν τις «υπερδυνάμεις» τους μέσα από τον χορό, όπως στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ο Ρυθμός της ζωής» (My Father the Mover) της Τζούλια Τζανς από τη Νότιο Αφρική, το οποίο τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ της Tribeca.
  • Μαθαίνουν να τολμούν και να γκρεμίζουν τα στερεότυπα, όπως στην βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Ταινία «Μαθαίνοντας Σκέιτ σε Εμπόλεμη Ζώνη (Όταν Είσαι Κορίτσι)» (Learning To Skateboard in A Warzone (When You’re a Girl) της Αμερικανίδας Κάρολ Ντίσινγκερ.
  • Ζουν ιστορίες τρόμου που θα προκαλέσουν ρίγη τόσο στους εφήβους όσο και στους γονείς τους. Ιδίως όταν πρόκειται για ταινίες όπως η «Αρμονία του Διαβόλου» (The Devil’s Harmony) του Βρετανού Ντίλαν Χολμς Γουίλιαμς, στην οποία τα «φυτά» εκδικούνται όσους τους κάνουν bullying, με τρόπους και αισθητική που θυμίζουν ΣτάνλεΪ Κιούμπρικ και Μπράιαν ντε Πάλμα.
Φωτό: https://athicff.com/

Ψηφιακές σχολικές προβολές

Με ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το Φεστιβάλ παραμένει και φέτος κοντά στα σχολεία, διευρύνοντας την παρουσία του και στα σχολεία ειδικής αγωγής. Μέσα από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης,  η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να παρακολουθήσει ταινίες και να λάβει συνοδευτικό υλικό, το οποίο έχει επιμεληθεί ομάδα εκπαιδευτικών και παιδοψυχολόγων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, το Φεστιβάλ θα ταξιδέψει σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών και θα πραγματοποιήσει μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια και masterclasses για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.


Πηγή: ΕΡΤ

Φωτογραφίες: https://athicff.com/

ert.gr